Konferencija na Ilidži
2

Procjena ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Treća planska konferencija za izradu Procjene ugroženosti od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini počela je danas na Ilidži.

Sudionici dvodnevnog skupa razmatraju modalitete za izradu dokumenta koji se temelji na metodologiji koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, a što proističe iz okvirnog Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH.

Na važnost preventivnog djelovanja te efikasnog odgovora u slučaju prirodnih i drugih nesreća ukazali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i Kirsten Gelan, ambasadorica Kraljevine Danske u BiH, čija zemlja putem Agenije za upravljenje vanrednim situacijama (DEMA) finansijski podržava održavanje Konferencije.

Ambasadorica Gelan istaknula je u izjavi za medije datoj uoči održavanja skupa da je DEMA već duže angažirana u BiH, te da je, u međuvremenu, potpisan i Aneks ugovora u skladu s kojim se ta saradnja nastavlja do 2013. godine.

"Cilj projekta jeste podrška jačanju sektora Civilne zaštite u BiH i spremnosti u sektoru zaštite i spašavanja", kazala je danska ambasadorica, podsjećajući da se radi o projektu vrijednom 750.000 eura.

Ambasadorica Gelan napominje da se projekt fokusira na uspostavu efektivnije saradnje u sektoru zaštite i spašavanja unutar zemlje i na regionalnom planu, te odgovarajućem opremanju institucija i službi, kao i obuci kadrova.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da održavanje spomenute konferencije predstavlja nastavak aktivnosti koje resorno ministarstvo vodi kada je u pitanju procjena rizika od prirodnih i drugih nesreća.

Podsjetio je da smo svjedoci onoga što se dešava u svijetu, a što se odnosi na različite oblike elementarnih nepogoda - poplave, zemljotrese...

Ahmetović je potcrtao važnost uključivanja BiH u globalne tokove i aktivnosti na prevenciji i pružanju efikasne pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Inače u radnoj grupi za izradu procjene ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća u BiH angažirano je više od 60 eksperata iz naše zemlje i ovaj će podzakonski akt, kako se očekuje, dati odgovore na pitanja ko, gdje i na koji način se angažira u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Osim spomenute metodologije u izradi procjene koristit će se i ostale najbolje međunarodne prakse i principi globalnog programa za identifikaciju rizika - GRIP i zemalja Evropske unije čija su se iskustva i znanja u procjeni ugroženosti pokazala veoma korisnim, fleksibilnim i primjenjivim i koja su provjerena u praksi u nekim od institucija u BiH.

Izrada procjene ugroženosti uvjet je za izradu plana zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini i programa razvoja sistema zaštite i spašavanja.

Trećoj planskoj konferenciji, osim djelatnika nadležnih bh. institucija i službi, prisustvuju predstavnici međunarodnih institucija i zemalja regiona - Hrvatske, Makedonije i Srbije.