Istraživanje
99

Procjena izlaska birača na predstojeće opće izbore u FBiH ispod 50 posto

Klix.ba
Izvor podataka: Valicon
Izvor podataka: Valicon
Kako trenutno izgleda distribucija odgovora na pitanje o izlasku birača na predstojeće opće izbore desiti će se pad odziva u usporedbi sa 2014., a pogotovo s izborima 2010. godine, rezultati su istraživanja koje je obavio Valicon, a ekskluzivno objavljuje portal Klix.ba.

Na osnovu kontinuiranog istraživanja koje provodi kompanija Valicon u FBiH najvjerovatnije će izlaznost na izborima 2018. godine biti ispod 50 posto, dok ona, zbog neizvjesnosti izlaska u lijevom krugu birača, u pesimističnom scenariju ide bliže 40 nego 50. Razlozi drugim dijelom leže u činjenici da je veliki broj onih birača koji još uvijek nisu odlučili koga će birati. U ovom slučaju to je gotovo jedna petina manje od izbora 2014. godine. Može se zaključiti da BiH ne odstupa od generalnog trenda u zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije, ali i u zemljama nekadašnjeg Varšavskog bloka - u većini njih učešće na izborima je u negativnom trendu.

Nove političke stranke novim idejama, sudeći prema trenutnoj izlaznosti, do sada nisu uspjele, u većoj mjeri i podjednako u svim dijelovima FBiH, povući birače da se odazovu. Dobrim dijelom razlog za ovako niske procjene izlaznosti, kada bi danas bili izbori, leži u nedovoljno organiziranoj saradnji "srodnih" stranaka i/ili u odsutnosti jednog jasnog favorita. U slučajevima kada se glasovi dijele na više stranaka uz odsutnost jasnog favorita na kraju može doći i do veće stope apstinencije. Izostanak optimizma kod "lijevih birača", građanski orijentiranih stranaka, znatno utječe na odluku o izlasku na glasanje, a znamo da upravo ti birači prave razliku između veće i manje izlaznosti.

Na kraju treba spomenuti i to da javne objave prognoza mogu utjecati i na izlaznost i na sam rezultat. To je jedan od razloga što sve više prognoza u različitim zemljama na kraju "ispadnu kao pogrešne". Drugi razlozi kriju se u fenomenu tzv. društveno nepoželjnih odgovora u anketama - situacija u kojoj anketirana osoba ne želi "priznati" za koga će ustvari glasati, ali i u tzv. taktičnom glasanju, situacija u kojoj birač daje svoj glas na izborima nekom samo zato da druga stranka ne bi pobjedila i/ili jer njegov prvi odabir ne može biti pobjednik. Odlučivanje u posljednjim danima u ovakvim slučajevima dodatno komplicira prognoze izlaznosti - u BiH je na izborima 2014. godine 30 posto birača u posljednjoj sedmici kampanje odlučilo koga bira - pa tako mogu u posljednji trenutak odlučiti da ne izađu.

Bude li došlo do ikakvih promjena između prognoze i konačnog rezultata, Valicon će odmah nakon izbora pripremiti detaljnu analizu migracija birača između različitih opcija u tzv. Post-poll istraživanju.