Druga deklaracija
47

Pročitajte sve tačke deklaracije o Pelješkom mostu koju je predložio Klub Srba u Domu naroda

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klub Srba u Domu naroda Paralmentarne skupštine BiH ponudio je novu Deklaraciju o izgradnji Pelješkog mosta na usvajanje, i to nakon burne rasprave delegata klubova Bošnjaka i Hrvata.

Nakon što je Klub Hrvata u Domu naroda državnog parlamenta zatražio da se usvoji deklaracija u kojoj se navodi kako Deklaracija o Pelješkom mostu u Predstavničkom domu nije u skladu s Ustavom BiH, te su istakli kako ona predstavlja atak na državu BiH.

Klub Bošnjaka poručio je kako Dom naroda nema pravo negirati odluke drugog doma, te da nije prekršen Ustav BiH. Zbog toga je Klub Srba ponudio novo rješenje, odnosno novu deklaraciju u kojoj se navodi:

  • Članom IV ustava Bosne i Hercegovine propisano je da se Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine sastoji od dva Doma: Doma naroda i Predstavničkog doma;

  • Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ne dovodeći u pitanje pravo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za donošenje deklaracije i drugih akata, ističe da Deklaracija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojena na 51. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 7. i 13. 9. 2017., a koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno – Pelješac i neka druga pitanja o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i odnosima Bosne i Hercegovine i Evropske Unije, nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  • Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ističe da Deklaracija, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bez stava Doma naroda ima značaj samo Deklaracije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a ne Parlamentarne skupštine BiH.

  • Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i hercegovine ovu Deklaraciju dostavlja Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, nadležnim tijelima Republike Hrvatske i Evropskoj Uniji.

  • Ova Deklaracija stupa na snagu danom dojnošenja, a objaviće se u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Inače današnju sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH obilježila je žustra rasprava, a najviše između zastupnika klubova Bošnjaka i Hrvata.