|

Pročitajte šta je Dodik pisao Trumpu: Srbi ne obilježavaju 25. novembar, taj praznik je iz vremena komunizma

Pročitajte šta je Dodik pisao Trumpu: Srbi ne obilježavaju 25. novembar, taj praznik je iz vremena komunizma
6
Klix.ba
27.11.2018. u 15:34
238
komentara
6

dijeljenja
Pročitajte šta je Dodik pisao Trumpu: Srbi ne obilježavaju 25. novembar, taj praznik je iz vremena komunizma Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu povodom čestitke koju mu je Trump uputio za Dan državnosti BiH.
Dodik je u pismu naveo da on lično i entitet RS ne obilježavaju taj dan. Pismo prenosimo u cjelosti.

"Vaša Ekscelencijo,

Dobio sam Vaše pismo povodom, kako ste naveli, praznika, 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vas obavijestim da Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao enitet i ja lično ovaj dan ne doživlјavamo Danom državnosti, niti je taj dan regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik. Druga dva naroda unutar BiH taj praznik baštine iz vremena komunizma, dok ga Srbi ne doživlјavaju praznikom.

Toj konfuziji umnogome je, nažalost, doprinijela stara američka administracija, oglušujući se po tom pitanju, na stav Republike Srpske i srpskog naroda, bez koga se u BiH ne mogu donositi nikakve odluke, pa ni proglašavati i nametati državni praznici.

Vaša Ekscelencijo, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vam prenesem moje namjere na građenju iskrenih i uspješnih odnosa sa SAD-om, lišenih bilo kakvih spekulacija. Cijenim Vas i Vašu politiku koja ide za tim da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalјa i to što podržavate doktrine patriotizma u cijelom svijetu. Također, želim da Vam prenesem da se zalažem za što skorije pristupanje BiH Evropskoj uniji, i da nikakva odluka o učlanjenju u NATO nije donesena, jer se ja i Republika Srpska zalažemo za vojnu neutralnost. Kao što znate, NATO se duboko miješao u rat u BiH i bombardovao Srbe u Republici Srpskoj.

Poštovana Ekscelencijo, obradovao sam se Vašoj pobjedi, pratim Vaše stavove i potpuno sam uvjeren da će pod Vašim vodstvom Amerika biti još moćnija i prosperitetnija zemlјa.

Prenosim Vam moje iskreno uvažavanje".
Prijavi grešku


Komentari (238)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...