Odluka "pada" sutra
66

Pročitajte Dodikovo obrazloženje za vitalni interes RS-a: "Brine" o ugledu BiH

S. H.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik povukao je pitanje vitalnog interesa i privremeno zaustavio Zaključak Predsjedništva namijenjen Hrvatskoj u vezi izgradnje Pelješkog mosta. Dodik poziva poslanike u Narodnoj skupštini RS-a da ga podrže i tako blokiraju naum Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se krene u sudski spor s Hrvatskom.
Dodik svoje obrazloženje zbog povlačenja vitalnog entitetskog interesa započinje izjavom da RS nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima.

"Izdvajanje kao spornog samo pitanje izgradnje mosta Komarna - Pelješac, koji s enalazi na teritoriji Hrvatske, a zanemarivanje drugih pitanja kao što su granica kod Kostajnice, zatim pitanje granice sa Srbijom i druga pitanja, ne doprinose razvijanju dobrosusjedskih odnosa i nanose štetu BiH i njenim entitetima", obrazlaže Dodik.

Dodik u obrazloženju "brine" i o ugledu BiH, pa kaže da je, ukoliko se smatralo da je ugrožen interes BiH trebalo ranije pokrenuti to pitanje. Zaboravio je Dodik da je to pitanje pokrenuto još 2007. godine i da je tadašnji član Predsjedništva iz RS-a Nebojša Radmanović pisao Hravatskoj da ne može graditi most bez saglasnosti BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH tako smatra spornim i to što je BiH s Hrvatskom potpisala sporazum za izgradnju mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, za koji smatra da je vitalni interes za RS.

Zaboravlja tako Dodik na brojna druga otvorena pitanja između BiH i Hrvatske, poput neplaćanja naknade za korištenje vode iz Buškog jezera, plan Hrvatske za odlaganje otpada u Trgovskoj Gori kod Bosanskog Novog, imovina BiH u Hrvatskoj i druga.

Ipak, Dodik poziva zastupnike u NSRS da ovu njegovu izjavu podrže i potvrde kao vitalni interes, a ukoliko se to desi Zaključak Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu, niti će BiH krenuti u sudski spor s Hrvatskom. Barem ne u ovom trenutku.