Usvojen na Skupštini
1

Pročitajte detalje novog Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada u KS

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas Zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić kazao je da se donošenju tog zakona pristupilo radi usaglašavanja važećeg Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom sa Zakonom o stvarnim pravima te iz razloga što se kroz primjenu, posebno kroz nadzor nad primjenom Zakona koje vrši Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, ukazala potreba da se na drugačiji način regulišu prava i obaveze etažnih vlasnika i upravnika (dosadašnjeg upravitelja), kao i predstavnika etažnih vlasnika.

"Zakon propisuje obavezu etažnih vlasnika da izvrše izbor upravnika, zatim određivanje upravnika za prinudno upravljanje u zgradama u kojima etažni vlasnici ne izvrše izbor upravnika u roku od 90 dana od stupanja na snagu ovog zakona, na način da Ministarstvo rješenjem određuje upravnika koji vrši prinudno upravljanje",kazao je ministar.

Dodao je da se tretira i pravo etažnih vlasnika da mogu u svako vrijeme donijeti odluku o raskidanju ugovora s upravnikom i izboru drugog upravnika, poštujući otkazni rok definiran ugovorom, minimalni iznos mjesečne naknade po 1m² korisne površine stana ili druge samostalne prostorije, kako bi se osiguralo nesmetano upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova zgrade, koju utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo, kao i maksimalni iznos naknade koja se isplaćuje upravniku kao predstavniku etažnih vlasnika. Zakon govori i o zajedničkoj rezervi koju uplaćuju etažni vlasnici, poslovima vanrednog upravljanja, tretira hitne i nužne popravke i obaveze upravnika.

"Takođe su se predloženim rješenjima imala u vidu dosadašnja iskustva u praćenju ove oblasti, koja ukazuju na još nedovoljno razvijenu svijest i spoznaju etažnih vlasnika da su oni ti koji su u obavezi da vrše upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova zgrade, da regulišu svoje međusobne odnose posebnim ugovorom, što je uzrokovalo i određene zloupotrebe u raspolaganju sredstvima etažnih vlasnika", naglasio je.

Ministarstvo je pribavilo saglasnosti jedinica lokalne samouprave na taj zakon, izuzev Općine Novi Grad Sarajevo koja se uopće nije izjasnila.

Zakon tretira i obrađuje nekoliko poglavlja, gdje se definiše šta čini zajedničke dijelove zgrada, zatim uređenje uzajamnog odnosa etažnih vlasnika, regulišu se obaveze održavanja posebnog dijela zgrada od etažnih vlasnika.

Posebno poglavlje obrađuje odlučivanje etažnih vlasnika, pitanja i način o kojima odlučuju, postupak određivanja prinudnog predstavnika etažnih vlasnika.

Zakon propisuje obaveze javnih preduzeća, grada, općina, vlasnika novoizgrađenih zgrada, investitora i drugih osoba u upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrada, nadzor nad provođenjem Zakona te utvrđuje kaznene odredbe prema etažnim vlasnicima, upravniku i predstavnicima etažnih vlasnika u slučajevima kršenja ovog zakona.