BiH
0

Pročišćavanje riječnih korita Miljacke, Bosne, Željeznice i Dobrinje

FENA
Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić i direktor Uprave Civilne zaštite KS-a Mustafa Kovač potpisali su danas ugovore za pročišćavanje dijelova riječnih korita Miljacke, Bosne, Željeznice i Dobrinje s direktorima firmi: “Bosman”, “Murai-komerc”, “Malcom". Radit će se na četiri lokacije, a ukupna dužina korita za očistiti je 8 kilometara.

Ukupna dužina riječnih korita koje će se raditi je približno 8.000 metara. Radit će se na četiri lokaliteta.

"Rijeka Miljacka će biti očišćena na potezu Bembaša-Kozija ćuprija u dužini od dva kilometra s obje strane obale, zatim u dužini od 100 metara uzvodno od ušća Mošćanice. Drugi lokalitet je rijeka Bosna od mosta Butila uzvodno 500 metara i nizvodno do ušća Miljacke. Treći lokalitet je rijeka Bosna gdje će se raditi pročiščavanje od ušća Željeznice uzvodno i nizvodno u dužini od po 200 metara, i četvrti lokalitet je rijeka Dobrinja u dužini od 4.500 metara, pročišćavanje od ušća Dobrinje s obje strane obale", kazao je ministar privrede KS-a Abid Šarić.

"Ovo je prvi put da Ministarstvo privrede KS-a u saradnji sa Civilnom zaštitom provodi aktivnosti ne na uređenju nego na pročišćavanju korita naših rijeka", kazao je ministar Šarić.

Kako je planirano, preduzeće “Bosman” će po LOT-ovima 1 i 2 pročišćavati dijelove korita Miljacke, tačnije lokalitete Bembaše i Kozije ćuprije, te dijelove korita Bosne, odnosno lokalitete kod mosta Butila i ušće Miljacke. Prema LOT-u 3 preduzeće “Murai-komerc” izvodit će pročišćavanje rijeke Bosne, tačnije lokalitete od ušća Željeznice uzvodno i nizvodno, dok će firma “Malcom” po LOT-u 4 pročišćavati dio korita Dobrinje od ušća 4.500 metara nizvodno.

Direktor Uprave Civilne zaštite KS-a Mustafa Kovač naglasio je kako će se biti nastavljene ovakve aktivnosti na području KS-a.

"Ovo nije dugoročno rješenje, ali je rješenje koje će ublažiti situaciju od pet do deset godina, da bismo spriječili pojavu poplava na tom području", kazao je Kovač.

Izvođači će aktivnosti na terenu početi već sutra, a rok za završetak radova je 30 dana. Nadzor nad realizacijom projekta vršit će Zavod za izgradnju KS-a.

Vrijednost projekta je oko 400.000 KM. Od tog iznosa Ministarstvo privrede KS-a je osiguralo pola, a drugu polovinu je osigurala Uprava Civilne zaštite KS-a.