Svakodnevne popravke
18

Problemima u vodosnabdijevanju nema kraja, ViK Sarajevo sve pravda starom mrežom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Veliki dio Sarajeva svakodnevno ima poremećaje u vodosnabdijevanju zbog popravki kvarova na vodovodnoj mreži. U srijedu su poremećaje imala 24 naselja, danas ih je 16. Iz KJKP Vodovod i kanalizacija to, kao i ranije, pravdaju starom i dotrajalom mrežom, a kraj popravkama i poremećajima se ne nazire.

"Uprava KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, koja je stupila na dužnost od mjeseca oktobra 2017. godine, zajedno s Vladom Kantona Sarajevo ozbiljno se uhvatila ukoštac s ovim problemom te napravila plan i strategiju popravki kvarova na vodovodnoj mreži, jer su tokom 2017. godine bile evidentne i dnevne i noćne redukcije vode u Kantonu Sarajevo", kazali su nam iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

Nove redukcije, barem za sada, nisu najavljene.

"Prvi rezultati ukidanja redukcija vode su se već vidjeli krajem 2017. godine, kada su ukinute dnevne, a potom i noćne redukcije vode. Rezultat toga je da je u vrlo kratkom periodu izvršena popravka velikog broja kvarova. Prilikom radova na NRW projektu i popravke kvarova vršimo obustavu vodosnabdijevanja, a sve uz prethodnu najavu. Po završetku radova uspostavlja se uredno vodosnabdijevanje predmetnih lokaliteta", dodaju iz ovog javnog preduzeća.

No, uprkos, kako navode, velikim naporima KJKP ViK i dalje dolazi do kvarova na cjevovodima, a rješenje je, tvrde, u rekonstrukciji.

"Popravke kvarova se vrše i dalje u kontinuitetu, a prioritet su kvarovi na kojima ističu veće količine vode. Neophodno je pristupiti rekonstrukciji najugroženijh dionica vodovodne mreže, za šta su potrebna velika finansijska sredstva", zaključili su iz ViK-a.

Podsjećamo, stanovnici određenih sarajevskih naselja godinama su se borili s redovnim noćnim redukcijama koje su obično počinjale od 23 sata ili od ponoći pa sve do ranih jutarnjih sati, a određeni dijelovi grada nerijetko su se suočavali i s čestim dnevnim redukcijama.

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija nedavno su upozorili javnost da je hidrološka situacija ponovo loša te su apelovali na štednju vode.

"Već duži period evidentna je vrlo teška hidrološka situacija na svim izvorištima, uzrokovana dugim sušnim periodima bez padavina. Kao posljedica takve situacije nastupilo je izuzetno slabo prihranjivanje podzemlja vodama rijeke Željeznice koja je gotovo u fazi presušivanja, došlo je do velikog smanjenja izdašnosti vrela Bosne s minimalnim proticajima rijeke Bosne koja je na granici biološkog minimuma te eksternog smanjenja izdašnosti svih izvorišta s kojih se vrši vodosnabdijevanje korisnika vodovodnog sistema kojima upravlja naše preduzeće. Shodno situaciji, pozivamo sve korisnike naših usluga, kako građane tako i sve privredne subjekte, institucije, općine i sve druge relevantne subjekte na nivou Kantona Sarajevo, da maksimalno racionalno i štedljivo koriste vodu, bez nepotrebnih rasipanja", saopćili su iz preduzeća krajem oktobra.

U međuvremenu, danas će poremećaje u vodosnabdijevanju imati naselja Mejtaš, Sokolje, Brioni (Vogošća), Velešići, Pofalići, Krivoglavci, područje kod Panjine Kule, Butmir, Turkušići, Mojmilo Brdo, naselje Centotrans, Kobilja Glava, Bistrik, Stupsko Brdo, Briješće Brdo i Boljakov Potok. Normalizacija se očekuje u poslijepodnevnim satima.