Jelko Kacin
0

"Problemi vezani za restituciju i privatizaciju utječu na proces pridruživanja EU"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Na današnjoj konferenciji Prvo okupljanje lidera reformi sa zapadnog Balkana i eksperata EU fondova za projekte, na kojoj su između ostalih prisustvovali poslanici Evropskog parlamenta, raspravljalo se o konkretnim pitanjima i izazovima za zemlje zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi.

Poslanik Evropskog parlamenta, potpredsjednik delegacije za odnose s jugoistočnom Evropom i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin (LDS, ALDE) upozorio je zemlje zapadnog Balkana o aktualnim problemima vezanim za restituciju i privatizaciju, ističući da navedeni problemi utječu na proces pridruživanja Uniji.

Pozdravljajući najave o usvajanju zakona o restituciji u Republici Srbiji, Kacin je naveo da će rješavanje problema restitucije i prevazilaženje trenutne stagnacije u procesu privatizacije doprinijeti uspostavljanju potpune vladavine prava.

Kacin je također naglasio da u EU ima prostora za proširenje, ali i da EU neće ublažiti postojeće kriterije i da su zemlje same najviše odgovorne za dinamiku procesa pridruživanja.

Tokom svog govora, Kacin je istakao i značaj Turske, pohvalivši njenu aktivnu ulogu u stabilizaciji regije zapadnog Balkana.

Djelovanje Turske pri usvajanje Istambulske deklaracije je doprinijelo razvijanju dobrosusjedskih odnosa između zemalja jugoistočne Evrope.

"Najava participacije Turske na konferencija EU - zapadni Balkan, koja će se održati 2. juna u Sarajevu, nalaže da, ako će konferenciji prisustvovati turski ministar vanjskih poslova onda bi bilo teško zamisliti konferenciju bez srpskog i kosovskog predstavnika", izjavio je Kacin, saopćeno je iz njegovog ureda.