{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Problemi vezani za restituciju i privatizaciju utječu na proces pridruživanja EU"

F
31.5.2010. u 19:39
0
4
"Problemi vezani za restituciju i privatizaciju utječu na proces pridruživanja EU"
0
"Problemi vezani za restituciju i privatizaciju utječu na proces pridruživanja EU"
Jelko Kacin
Na današnjoj konferenciji Prvo okupljanje lidera reformi sa zapadnog Balkana i eksperata EU fondova za projekte, na kojoj su između ostalih prisustvovali poslanici Evropskog parlamenta, raspravljalo se o konkretnim pitanjima i izazovima za zemlje zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi.
Poslanik Evropskog parlamenta, potpredsjednik delegacije za odnose s jugoistočnom Evropom i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin (LDS, ALDE) upozorio je zemlje zapadnog Balkana o aktualnim problemima vezanim za restituciju i privatizaciju, ističući da navedeni problemi utječu na proces pridruživanja Uniji.

Pozdravljajući najave o usvajanju zakona o restituciji u Republici Srbiji, Kacin je naveo da će rješavanje problema restitucije i prevazilaženje trenutne stagnacije u procesu privatizacije doprinijeti uspostavljanju potpune vladavine prava.

Kacin je također naglasio da u EU ima prostora za proširenje, ali i da EU neće ublažiti postojeće kriterije i da su zemlje same najviše odgovorne za dinamiku procesa pridruživanja.

Tokom svog govora, Kacin je istakao i značaj Turske, pohvalivši njenu aktivnu ulogu u stabilizaciji regije zapadnog Balkana.

Djelovanje Turske pri usvajanje Istambulske deklaracije je doprinijelo razvijanju dobrosusjedskih odnosa između zemalja jugoistočne Evrope.

"Najava participacije Turske na konferencija EU - zapadni Balkan, koja će se održati 2. juna u Sarajevu, nalaže da, ako će konferenciji prisustvovati turski ministar vanjskih poslova onda bi bilo teško zamisliti konferenciju bez srpskog i kosovskog predstavnika", izjavio je Kacin, saopćeno je iz njegovog ureda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: