Pravda i nepravda
510

Problemi studentica iz Jablanice: Da li je pravedno oporezivati rad u inozemstvu

Piše: R. D.
Emana Klepo i Ilhana Begović (Foto: R. D./Klix.ba)
Emana Klepo i Ilhana Begović (Foto: R. D./Klix.ba)
Ilhana Begović i Emana Klepo iz Jablanice su prošlog ljeta kao studentice master studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru radile dva mjeseca u Njemačkoj. Dok djevojke žele izvršiti povrat poreza, koji Njemačka vraća studentima, naša poreska uprava njihova primanja želi oporezovati.

Kažu nam da su one, dok su djeca političara i visokih funkcionera obilazila najegzotičnije destinacije, boravile i radile dva mjeseca u Njemačkoj, kako bi mogle nastaviti školovanje te na taj način barem malo olakšati roditeljima.

"Njemačka je država koja nam je omogućila da kao studentice za dva mjeseca zaradimo novac koji u Bosni i Hercegovini možemo samo sanjati, država koja nam daje svaki zarađeni euro, država koja nam je dala šansu da vratimo sav porez. Da bismo mogle poslati zahtjev za povrat poreza, potrebna nam je potvrda iz naše porezne uprave da u toku protekle godine nismo bile u radnom odnosu, što je i logično, jer smo studirale", kaže nam Ilhana.

Emana dodaje kako uposlenici ispostave Porezne uprave u Jablanici ne žele da potpišu obrasce dok im djevojke ne donesu platne liste, kako bi ih oporezovali.

"Traže 10 posto našeg zarađenog iznosa u Njemačkoj. Čak smo slale e-mail poreznoj upravi za dodatne informacije, međutim, dobile smo odgovor koji nema veze s našim upitom. U pojedinim institucijama kao što je Ministarstvo finansija su bili toliko neljubazni da nisu htjeli ni saslušati naš problem, a ne da nam pomognu riješiti ga", kaže ona.

U klasičnoj priči o pravdi i nepravdi u našem društvu djevojke ne vide nikakvu logiku u postupcima naših poreskih instanci.

"Pitamo se je li moguće da nam država nameće porez, da žele svoj procent? Je li moguće da naša država oporezuje studenta, država koja nije bila u stanju omogućiti zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka od dva mjeseca u Njemačkoj, već smo morale igrati na sreću pa odabrati jedan mjesec u kojem želimo imati osiguranje, a u drugom moliti Boga da nas čuva bilo kakve povrede ili nesretnog slučaja. Pitamo se koja je logika ove države da nas oslobađa porezne takse od 15 KM, zbog našeg statusa studenta, a nameću nam porez od nekoliko stotina KM", pita se Ilhana Begović.

Kažu da se žele izboriti za svoja prava, s obzirom na to da su prošle godine bez problema dobile potpisane potvrde od naših institucija te tako izvršile povrat poreza.

"Također, motiv u našoj borbi je susjedna Hrvatska, gdje su se studenti izborili za svoja prava te izbjegli oporezivanje. Spremne smo odustati od poreza i donositi ga državi koja nas je dovela u situaciju da moramo raditi van njenih granica", kažu nam na kraju.

Poručuju svima da se treba boriti za svoja prava, da ne dozvole da nadležne institucije kroje zakone koji samo njima odgovaraju.

"Kada je riječ o našem odlasku, s obzirom na to da smo nedavno magistrirale i da je naći posao ovdje samo misaona imenica, nije isključen naš ponovni odlazak van bh. granica", kazale su nam na kraju Ilhana i Emana.