BiH
92

Prljavije cile prljavije: Batine, uvrede i prepucavanja obilježili prvi dio predizborne kampanje

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predizborna kampanja za Lokalne izbore koji će biti održani u oktobru ulazi u finiš, a u pojedinim gradovima vode se pravi mali "hladni ratovi".

Sigurno je da je do sada najprljavija kampanja bila u Visokom gdje se za načelničku poziciju bori sadašnja načelnica i bivša članica SDA Amra Babić te kandidat SDA Halim Zukić.

Pored sitnih, lokalnih, prljavih igara, predizborna trka u Visokom u dva navrata je dolazila u fokus bh. javnosti.

Prvo su iz Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa", zatražili da im se načelnica izvini zbog održanog koncerta u centru Visokog uoči 11. jula. Zahtjev za izvinjenje je stigao mjesec dana nakon održanog koncerta i obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida, a načelnica Babić je pojasnila da se radilo o koncertu duhovne muzike.

Pored "podmetanja" i "prljavih igara" kojih uglavnom ima u skoro svim gradovima, u Visokom se vodi otvoreni rat za kontrolu nad RTV Visoko.

Ismar Imamović, novinar i urednik predizbornog programa RTV Visoko brutalno je pretučen 15. septembra nakon izlaska iz zgrade RTV Visoko. Imamović nije želio govoriti o motivima napada, ali je jasno da se radi o "predizbornim aktivnostima". Burni razvod SDA i načelnice Amre Babić prati i priča o kontroli nad RTV Visoko. SDA je preko Općinskog vijeća pokušala smijeniti upravljačku strukturu u RTV Visoko, ali im to nije pošlo za rukom. U međuvremenu, iz SDA tvrde da načelnica Babić kontroliše RTV Visoko i kao dokaz navode činjenicu da su poziv za gostovanje u predizbornom programu dobili iz kabineta načelnice, a ne iz redakcije RTV Visoko.

Prljavo je i u još jednom obračunu gdje su glavni akteri kandidat SDA i nezavisni kandidat koji je ujedno i bivši član SDA. Zvaničnici SDA tvrdili su da se nezavisni kandidat za načelnika Zenice Fuad Kasumović lažno predstavlja kao kandidat SDA te su značajan dio kampanje posvetili upravo uvjeravanju birača da je Naidin Ahmetspahić jedini kandidat SDA i SBB-a za načelnika. S druge strane, Kasumović tvrdi da mu iz SDA "podmeću", a posljednji primjer je vađenje iz arhive snimka na kojem Kasumović u okviru kampanje za Lokalne izbore 2012. vrlo negativno govori o onima koji su nezavisni kandidati, a koji su nekada bili članovi SDA.

Prljavo se igra i u sarajevskoj općini Stari Grad. Nezavisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić tvrdi da KJKP "Rad" smeće odvozi smanjenin intenzitetom kako bi se stekao dojam da je sadašnji načelnik nesposoban, dok druga strana tvrdi da načelnik općinska sredstva i projekte koristi za samopromociju.

Vedran Dodik, nosilac liste Savez za Stari Grad, tako je morao pojašnjavati da mu Milorad Dodik nije nikakav rođak, te podastrijeti porodično stablo kako bi biračima dokazao da nije Srbin.

"Pojedincima koji prljavu kampanju temelje tako što udaraju na nečije ime ili u mom slučaju prezime, pa mi tako psuju vlašku mater, a mati mi se Aiša zove, kao i oca koji je slučajno Jasmin, sin Sejfin, unuk Sulejmana Dodika savjetujem da se prvo educiraju malo o porijeklu mog prezimena", izjavio je Dodik za NAP.

Iznose se informacije i kako pojedini kandidati dijele predizborne pakete s hranom građanima, kako bi obezbijedili glas na prestojećim izborima. Generalni zaključak je da je veliki broj kandidata prvi dio kampanje iskoristio za komentarisanje i postupke svojih protivnika, nego na konkretne planove i projekte koje misle realizirati.