Aktivan i helikopter
349

Prizori kod Mostara: Nakon cjelonoćne borbe lokaliziran požar na Rujištu

G. Š.
Foto: GSS Mostar
Foto: GSS Mostar
Nakon cjelonoćne borbe s vatrenim plamenom koji se s prevoja Rujište spuštao prema Snježnoj kući i vikendicama mostarski vatrogasci, lovci, Gorska služba spašavanja, DVD Rujište i mještani su jutros uspjeli lokalizirati požar.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić.

''Uspjeli smo lokalizirati najkritičniji dio i odbraniti naseljeno područje, ali požar je još aktivan'', kaže Jurić koji s ekipama obilazi ostatak požarišta navodeći kako su ogromne površine na sjeveru Mostara opožarene.

''Naseljena područja nisu ugrožena, ali je požar još uvijek aktivan. Ekipe su se zamijenile i obilaze teren, ali zbog velike količine dima vidljivost je veoma loša'', pojasnio nam je Jurić.

Vatra, prema njegovom riječima, još bukti iznad mjesta Kuti, ali treba sačekati nakon nestanka dima, kako bi se znalo stvarno stanje na terenu. Ono što je važno, kako ističe, jeste da je aktivan i helikopter Oružanih snaga koji će tokom dana nastaviti gašenje vatre kad se za to stvore uslovi.

''Helikopter je još tu, ali moramo još sačekati da se poboljša vidljivost od dima, pa ćemo nastaviti dalje'', pojasnio je Jurić.

Podsjetimo, požar na sjeveru Mostara plamti danima na ogromnoj površini, a vatrogasci su bili nemoćni gasiti ga jer je teren nepristupačan i miniran, a kako se vatra otela kontroli i počela ozbiljno ugrožavati naseljena područja, u gašenju pomaže helikopter Oružanih snaga BiH.