BiH
588

Priznali nas i prije referenduma: Otkriven spomenik prijateljstva Bugarske i BiH

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Saraj Polje u petak je održana svečanost povodom završetka izgradnje spomenika prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske.

Spomenik prijateljstva je izgrađen na mjestu gdje se spajaju ulica Republike Bugarske i Aleja Bosne srebrene, a otkrili su ga načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Daniel Mitov, ministar vanjskih poslova Republike Bugarske i amabasador Republike Bugarske u BiH Angel Alexandrov.

"Prije 24 godine Republika Bugarska je priznala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu svih njenih građana. To je bio politički čin usmjeren na budućnost i mir, a mi dosljedno radimo na potvrđivanju međunarodnog subjektiviteta BiH i njenih euroatlantskih integracija. BiH je dio zajedničkog evropskog doma, ali su potrebni napori za punu integraciju u evropske strukture. To zahtijeva rad svih organa BiH, ali i prijatelje koji cijene to dostignuće. Bugarska je jedan prijatelj koji se poznaje u nevolji, a konkretan primjer je finansiranje u okviru pomoći za razvoj, stabilizaciju i približavanje BiH ka EU", rekao je Mitov.

On je dodao da naše dvije zemlje kroz vijekove imaju jake duhovne veze te da je bugarski cilj produbljavanje tih veza kroz ekonomiju i povezivanje kroz poboljšanje uslova za poslovanje i obrazovanje.

"Vjerujem da spomenik prijateljstva nije samo simbol dobrih odnosa već i da je on produžetak Ulice Republike Bugarske koja postoji već 10 godina. Uvjeren sam da će on okupljati građane, političare, poslovne ljude i kulturne radnike", zaključio je ministar vanjskih poslova.

Semir Efendić je podsjetio da je Bugarska prva država koja je priznala BiH i to odmah nakon što je Skupština RBiH u januaru 1992. godine donijela rezoluciju o suverenosti.

"Dakle, nisu ni čekali referendum, što je zaista značajan čin. Čestitam im na brzini jer niko drugi to nije mogao završiti tako brzo", rekao je Efendić.

On je dodao kako u Općini Novi Grad već 10 godina postoji Ulica Republike Bugarske, ali kako postoji mnogo ljudi koji možda ne znaju zašto ta ulica nosi to ime.

"Ovaj spomenik će ljude podsjećati na važnu historijsku činjenicu, a to je da je prijateljstvo dvije zemlje utemeljeno na važnim događajima u teškim trenucima", zaključio je Efendić.

Projekat spomenika je finansirala Ambasada Republike Bugarske, a Općina je asistirala pripremom terena, izradom projekta, provođenjem procedure odabira izvođača radova i izdavanjem dozvole.