Ljubić na Evropskoj konferenciji
0

"Privrženost demokratskim vrijednostima - odgovor na krizu"

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić izjavio je u Strazburu da je suštinski odgovor na krizu savremenog svijeta, kao i krizu predstavničke demokratije, privrženost temeljnim vrijednostima na kojima je demokratija i građena.

"Demokratija je ipak najbolji do sada poznati sistem realizacije ljudske odgovornosti za sebe i za svijet", rekao je Ljubić na evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata.

U okviru rasprave o temi "Da li je predstavnička demokratija u krizi - izazovi za nacionalne parlamente", Ljubić je rekao da ga iskustvo u politici uči da dugoročno ima smisla ulagati jedino u edukaciju građanina birača da bude u stanju da prepozna svoj istinski interes.

On je istakao da interes nije u podršci "manekenima demokratije, opsjenarima ili samozvanim mesijama koje takvima predstave bogati centri moći kroz medijsku manipulaciju".

"Još manje je u prodaji glasa indirektno ili čak direktno partijama koje su građane prethodno opljačkale da bi ih uz njihove glasove nastavili pljačkati kao što se često dešava u tranzicijskim demokratijama", rekao je Ljubić.

On je poručio da, kao preduslov svega, građanin mora imati mogućnost kvalitetnog izbora, jer treba lidere i poslanike sa visokim moralnim i političkim integritetom.