Svjedočenje u parlamentu
41

Privremena predsjednica VSTV-a: Stanje u pravosuđu nije zadovoljavajuće

B. R.
Sanela Gorušanović-Butigan
Sanela Gorušanović-Butigan
Privremena predsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Sanela Gorušanović-Butigan je na sjednici Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine ocijenila da stanje u pravosuđu nije zadovoljavajuće.

Kako su saopćili iz Parlamenta Bosne i Hercegovine, prilikom obraćanja istakla je da nije dugo na poziciji privremene predsjednice i poručila je da očekuje da će se stanje popraviti u skorijoj budućnosti.

Kao zabrinjavajuće je navela nizak procenat procesuiranih krivičnih djela iz korupcije visokog i srednjeg nivoa, privrednog kriminala i ratnih zločina. Smatra da postupci pred sudovima traju predugo.

Gorušanović-Butigan je napomenula da je napravljen reformski program VSTV-a za period od 2021. do 2023. godine, a njime su kao prioriteti utvrđeni kvalitetniji i efikasniji rad u borbi protiv korupcije, jačanje međuinstitucionalne saradnje i saradnje s vanjskim faktorima, te integritet pravosuđa i nosilaca funkcija u pravosuđu.

Govoreći o izmjenama Zakona o VSTV-u poručila je da očekuje njegovu hitnu izmjenu koja bi se prije svega trebala odnositi, kako je navela, na odgovornost i mogućnost razrješenja funkcija članova Vijeća, kao i na sukob interesa članova ove institucije.

Mišljenja je da ne treba razdvajati sudsko i tužilačko vijeće, već da u okviru jedinstvene institucije treba formirati Podvijeće sudija i Podvijeće tužilaca.

Komentrišući usvajanje kriterija za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija naglasila je da je riječ o značajnom koraku koji omogućava da rad sudija i tužilaca bude kvalitetnije ocjenjivan.

Gorušanović-Butigan se osvrnula i na funkcionisanje Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS) istakavši da je najbolji sistem, ali da su zloupotrebe i manipulacije tim sistemom moguće, te da one predstavljaju krivično djelo. Mišljenja je da je nekorištenje ovog sistem u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zabrinjavajuće, te kazala da u svom budućem radu potencirati ovo pitanje.

Za svjedočenje pred Komisijom pozvan je i ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, ali nije prisustvovao zbog, kako je naglasio, neodložnih obaveza. Poziv za svjedočenje mu je upućen za 2. februar.

Privremena istražna komisija usvojila je i zaključak kojim je ovlastila predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta da direktno stupi u kontakt sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom radi svjedočenja Tegeltije pred Privremenom istražnom komisijom.

Također, usvojen je zaključak kojim se pozivaju članovi VSTV-a Berina Alihodžić i Biljana Simeunović da na nekoj od narednih sjednica svjedoče pred Privremenom istražnom komisijom, saopćili su iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.