Usvojen zaključak
367

Privremena istražna komisija pokreće smjenu ministra pravde Josipa Grubeše

I. Č.
Josip Grubeša (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Josip Grubeša (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH usvojila je na današnjoj sjednici u zgradi Parlamentarne skupštine BiH zaključak o pokretanju procedure smjene ministra pravde Josipa Grubeše zbog loših rezultata rada.

Okidač za usvajanje zaključka bio je nedolazak ministra Josipa Grubeše na saslušanje pred članovima tog tijela Parlamentarne skupštine BiH. Damir Arnaut, predsjednik Komisije, kazao je da se drugi put bezuspješno zakazuje saslušanje ministra.

Mira Pekić, članica Privremene istražne komisije, objasnila je za Klix.ba da je na današnjoj sjednici usvojen zaključak i da inicijativu za smjenu tek treba potpisati i zvanično uputiti u proceduru.

"U obrazloženju smo naveli da ministar pravde ne radi dobro svoj posao, a okidač za usvajanje zaključka bio je to što se nije odazvao pozivu za svjedočenje", kazala je Pekić, dodavši kako smatraju da je to neodgovorno.

Zaključak vezan za pokretanje smjene predložio je član Privremene istražne komisije Zlatan Begić iz Demokratske fronte.

Ministar pravde Josip Grubeša je za Srnu ocijenio da je inicijativa za njegovu smjenu populistička i da je njen cilj skupljanja jeftinih političkih poena.

"Ovakve izjave i inicijative nikada nisu dale nikakav rezultat, osim što se njima bespotrebno i štetno dovodi u zablude svekolika javnost, koja je i bez toga opterećena svakodnevnim realnim problemima", rekao je Grubeša.