Od vlasti se očekuju zaokreti
0

Privrednici nisu iznenađeni recesijom u RS-u, ministar smatra da nije tako teško

FENA
Negativnom stopom bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Republici Srpskoj nije iznenađen predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić.

"Ono što smo prethodne godine najavljivali, to se i obistinilo. U toku cijele 2012. ponavljali su se negativni trendovi kada je u pitanju privredna aktivnost", kazao je Đurić. Kazao je i da od predstavnika vlasti očekuje "radikalne zaokrete" i da stvori prostor za otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, jer jedino proizvodnja može da popravi sadašnju situaciju.

Iako je Republika Srpska i zvanično „potonula“ u recesiju, resorni ministar Željko Kovačević i dalje tvrdi da situacija „nije toliko alarmatna i teška“. Međutim, priznaje da bi stanje u privredi moglo biti bolje. "Ima pretpostavki za normalizaciju i daljni privredi rast. Smatram da 2013.neće biti godina koja će se okarakterizirati kao najteža godina u posljednje vrijeme", ustvrdio je ministar industrije, enrgetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon prijema privrednika kod predsjednika RS-a Milorada Dodika, u povodu Dana RS-a, 9.januara.

Dodik je najavio da će početkom februara biti održan zajednički sastanak na kojem će biti definirani budući koraci u smislu, kako je rekao, jačanja privredne aktivnosti i povećanja proizvodnje. Entitetski predsjednik ističe da je negativna stopa BDP-a u najvećoj mjeri uzrokovana padom u oblasti poljoprivrede i građevinarstva, što su vrlo značajane stavke u strukturi BDP-a, kao i posljedicama svjetske ekonomske krize.

"Želimo kao vlast da zajedno radimo s vama na poboljšanju svih neophodnih uslova za poslovanje i da poboljšavamo to promjenom određenih zakona s ciljem stvaranja što boljeg poslovnog okruženja", rekao je Dodik u obraćanju privrednicima. Zavod za statistiku RS-a je evidentirao da je i treći kvartal zaredom u tom entitetu završen s negativnom stopom bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"BDP u RS-u u trećem tromjesečju 2012. godine u odnosu na treće tromjesečje 2011. ima negativnu stopu rasta od 0,9 posto", navode statističari. Pad je zabilježen u svim granama realnog sektora. Tako su proizvodnja i snabdijevanje elelektričnom energijom, gasom i vodom manji za čak 14,2 posto, poljoprivreda, lov i šumarstvo za 6,3, a građevinarstvo za 4,5 posto.

Treba podsjetiti da je u RS-u i u drugom kvartalu 2012. zabilježena negativna stopa bruto domaćeg proizvoda. Očekivano, negativan BDP od minus 0,3 posto, zabilježen je i tada u realnom sektoru. RS je imala negativnu stopu bruto domaćeg proizvoda i u prvom kvartalu 2012.godine. BDP, obračunat po proizvodnom pristupu, u prvom tromjesečju 2012. u odnosu na prvo tromjesečje 2011. imao je negativnu stopu rasta od 0,9 posto, podaci su Zavoda za statistiku RS-a.