Akcija "Bingo"
0

Privedeno nekoliko brčanskih funkcionera zbog podmićivanja

FENA
Policija Brčko Distrikta BiH u saradnji s drugim sigurnosnim agencijama, rano jutros započela je pretrese više lokacija u Vladi, Vijećnici i drugim institucijama Distrikta, prilikom čega je privedeno nekoliko brčanskih funkcionera, članova Vlade, i drugih osoba iz administracije Distrikta.

Goran Lujić, šef brčanske Policije, na konferenciji za novinare, izjavio je da su aktivnosti ove akcije kodnog naziva "Bingo" još u toku, s obzirom na to da je pribavljeno 14 naredbi za vršenje pretresa na 26 lokacija, od čega su na području Distrikta 23 lokacije od kojih 11 pripada Vladi Distrikta.

"Sve te aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da je 14 osoba za sada činilo krivično djelo podmićivanja, zloupotrbe službenog položaja i krivičnog djela falsifikovanja službene isprave", istakao je Lujić.

Kako je kazao šef Policije Lujić, pod nadzorom su sve osumnjičene osobe, a prema prikupljenim informacijama i dokazima najvjerovatnije bi moglo doći do lišavanja slobode sedam od ovih 14 osoba.

"Radi se o državnim službenicima, pa čak i nosiocima izvršnih funkcija", naglasio je Lujić.

Nezvanično portal InfoBrcko.com piše da su privedeni Dragan Pajić, bivši gradonačelnik Brčkog, Rizo Čivić, šef Odjela za obrazo9vanje, Samir Čorbadžić, Šef pododjela za zajedničke poslove u Odjelu za obrazovanje, Miron Buro, direktor Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, Sadem Plakalo, službenik u kancelariji za upravljanje javnom imovinom, Miodrag Trifković, uposlenik u Poreskoj upravi i Rino Bajer.

Po Lujićevim riječima, uporedo su u toku, u saradnji s kolegama, i aktivnosti na području Tuzlanskog kantona na dvije te u RS-u na jednoj lokaciji.

Dodao je da se kompletna aktivnost provodi pod nadzorom Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, te na osnovu naredbi Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH.