BiH
0

Moore pozdravio policijsku akciju u Brčkom

SRNA
Roderick W. Moore
Roderick W. Moore
Supervizor za Brčko Roderick Moore pozdravio je policijsku akciju u Brčkom u kojoj je uhapšeno sedam državnih službenika Vlade distrikta i istakao da u demokratskom društvu niko ne može biti iznad zakona.

Moore je naglasio da snažno podržava sve mjere kojima se potvrđuje vladavina prava.

Supervizor ponavlja punu i stalnu podršku pravosuđu distrikta i agencijama za sprovođenje zakona u preduzimanju akcija protiv svih korumpiranih javnih zvaničnika bez obzira na njihovu poziciju ili stranačku pripadnost, saopšteno je iz OHR-a u Brčkom.

Sedam državnih službenika Vlade distrikta jučer je lišeno slobode zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i krivotvorili službene isprave.

Portparol brčanske policije Halid Emkić juče nije želio da otkrije njihov identitet, a Srna nezvanično saznaje da su privedeni bivši gradonačelnik Dragan Pajić, šef Odjeljenja za obrazovanje Rizo Čivić, šef Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta Miron Buro, direktor Poreske uprave Miodrag Trifković, šef Sektora održavanja u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom Sadem Plakalo, šef Pododjeljenja za opšte poslove u Odjeljenju za obrazovanje Samir Čorbadžić i brčanski biznismen Rino Bajer. 

U akciji je pretreseno 11 lokacija u zgradi Vlade distrikta i to u resorima zdravstva, obrazovanja i upravljanja javnom imovinom i finansija, te još 12 stambenih i poslovnih objekata u distriktu. Pretresena je i porodična kuća doskorašnjeg gradonačelnika Brčkog Dragana Pajića. U akciji pod kodnim nazivom "Bingo" pretresi su izvršeni na 26 lokacija, od toga 23 u Brčkom, dvije u Tuzli i jedna u Republici Srpskoj.