Velika akcija u USK
0

FOTO / Privedeni visokopozicionirani službenici, namještali poslove u državnim institucijama!

Sarajevo-x.com
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bihaća i više gradova Unsko-sanskog kantona (USK), provodi se združena policijska akcija nazvana "Kastel". Kako saznaje portal Sarajevo-x.com, među privedenim je nekoliko visokopozicioniranih osoba.

U akciji "Kastel", kako nezvanično saznajemo, među privedenima su Ramo Brkić, policijski komesar USK-a, Esad Bašagić predsjednik Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona, te Adnan Alijagić vijećnik SDA u Općini Bihać.

Na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše izvršeni su pretresi na više od 40 objekata i priveden je veći broj osoba, od kojih su većina aktivni policijski službenici.

Sarajevo-x.com nezvanično saznaje da se osumnjičeni terete za nezakonito dodjeljivanje i namještanje poslova u državnim institucijama, najprije u MUP-u USK i Ministarstvu zdravstva USK. Osumnjičeni su navodno zapošljavali osobe sa srednjom stručnom spremom nauštrb osoba sa fakultetskim diplomama.

Tokom dana je organizirano ispitivanje osumnjičenih koji su lišeni slobode, nakon čega će tužioci donijeti odluku prema koliko osoba će podnijeti prijedlog za određivanje pritvora od 30 dana.

Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
U akciji koju koordinira Tužilaštvo BiH sudjelovalo je oko 400 policijskih službenika iz Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a ZDK. MUP-a SBK, i policije Brčko Distrikta BiH.
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

Zbog velikog opsega potrebnih aktivnosti, na terenu se nalazio operativni stožer Tužilaštva BiH, kojeg su sačinjavali četiri tužioca, istražitelji, stručni saradnici i administrativno osoblje Tužilašva BiH, a akciju je vodio i njome kooridinirao glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milorad Barašin.

Ova akcija rezultat je višemjesečne koordinirane i temeljite istrage koju provodi Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH BiH.

Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Akcija se odnosi na više osoba koje su pod istragom, a osumnjičene su za kaznena djela organiziranog kriminala, a u vezi s kaznenim djelima privrednog kriminala, te davanja i primanja mita, dara ili drugih oblika koristi, soapćeno je iz Tužilaštva BiH.