Akcija Boss
49

Privedeni Sadiković povezan sa Kemalom Čauševićem

Klix.ba
SIPA ispred Sadikovićevog stana u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
SIPA ispred Sadikovićevog stana u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sinoć u akciji Boss koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu priveden je Anes Sadiković, koji je poznat kao "kralj šverca tekstilom", bio je povezan sa nekadašnjim direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemalom Čauševićem, javlja FTV pozivajući se na policijske izvore.

Sadiković je uhapšen pod optužbom za nekoliko krivičnih djela iz oblasti finansijskog kriminala.

Osim njega, u policijskoj akciji uhapšeno je još šest osoba koje su predate Tužilaštvu BiH, a policijski izvori navode najužu povezanost nekih od bivših visokopozicioniranih državnih službenika, javlja Federalna televizija pozivajući se na policijske izvore.

Organizovana kriminalna grupa je utajila više desetina miliona maraka.

Za Sadikovića, koji je rođen u Prijepolju, se sumnja da je član grupe Nasera Keljmendija i nekoliko članova porodice Sadiković su registrovani u Interpolovoj bazi podataka.

Sadiković se bavio uvozom kineske robe iz Mađarske. Trenutno mu se sudi pred Općinskim sudom u Sarajevu za učešće u paljenju kamiona s robom Ismeta Hajdarpašića i Nedžada Agovića.

Prema nezvaničnim tvrdanjama Federalne televizije, sumnja se da je Sadikovićev čovjek koji mu je pomagao u poreznim utajama bio direktor Uprave za indiretno oporezivanje BiH Kemal Čaušević. Kako javlja ova televizija, neposredno prije smjene, Čaušević je imao telefonske razgovore sa Sadikovićem.