Sarajevo
46

Priveden novinar Josip Šimić zbog sumnje u krivotvorenje dokumenata SIPA-e

Piše: Er. M.
Josip Šimić
Josip Šimić
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su danas Josipa Šimića zbog sumnje u krivotvorenje dokumenata o navodnom praćenju i prisluškivanju glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Šimić je Tužilaštvu BiH prekjučer dostavio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsifikovani dokument SIPA-e u kojem stoji da je državna agencija pratila i prisluškivala vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Iz SIPA-e su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naveli da v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje.

Krivotvoreni dokument
Krivotvoreni dokument

Na drugoj strani, iz Tužilaštva BiH saopćeno je da su im dostavljeni autentični tekstovi razgovora i da je navedena komunikacija ostvarena.

Postavlja se pitanje ko je onda pratio Gordanu Tadić, odnosno ko je sadržaj prisluškivanih razgovara Tadić i Jukić falsifikovao kao dokument SIPA-e.