|

Privatni vrtići u Sarajevu također žele Vladine pročišćivače zraka

Privatni vrtići u Sarajevu također žele Vladine pročišćivače zraka
23
I. P.
21.1.2020. u 16:03
21
komentara
23

dijeljenja
Privatni vrtići u Sarajevu također žele Vladine pročišćivače zraka Foto: E. M./Klix.ba
Udruženje privatnih predškolskih ustanova KS predložilo je Vladi i premijeru Edinu Forti da, ako su u prilici, nabave i daju na revers pročišćivače za djecu koja borave predškolskim ustanovama koje su članice udruženja.
U otvorenom pismu ističe se stav Udruženja da je "aktuelna Vlada jedina Vlada do sada koja radi na sprječavanju bilo kojeg oblika diskriminacije".

"Ako su pročišćivači namijenjeni i kupljeni samo za JU Djeca Sarajeva i
objekte u kojima djeca borave, mi kao predstavnici predškolskih ustanova
registrovanih pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, želimo da
napomenemo da pored objekata JU postoji još 21 predškolska ustanova registrovana pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS i da predstavnici svake Predškolske Ustanove ravnopravno, savjesno i po Zakonu o predškolskom odgoju obavljaju odgojno-obrazovni rad sa djecom", naglašava se u pismu.Kako se ističe, iz Udruženja žele da napomenu da ne mogu dozvoliti diskriminaciju dječijih prava po bilo kojem osnovu i da svu djecu u Kantonu Sarajevo trebamo početi gledati pod jednim nazivom djeca, a ne kroz ustanove u kojima borave.

"Vlada u ovom sazivu više puta je prepoznala (privatne) predškolske ustanove registoravane u Kantonu Sarajevo pri Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih kao ravnopravne partnere u radu kada je u pitanju predškolski odgoj i obrazovanje. Kao što u Vašim izjavama navodite da ćete svoj djeci uzrasta do 12 godina omogućiti korištenje maski i pročišćivače zraka u prostorijama u kojim borave, voljeli bismo da, u skladu sa mogućnostima, učinite sve da se u aktivnosti obezbjeđivanja prečišćivača zraka u vrtićima, ne zaboravite djecu u ostalim predškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo", stoji između ostalog u pismu kojeg potpisuje predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo Eldin Ždralović.

Udurženje na kraju pisma moli Vladu i premijera da prilikom nabavke pročišćivača obratite pažnju na ostale predškolske ustanove koje rade pod istim zakonskim uslovima kao i javna ustanova pod šifrom 85.10, te djeca koja borave u jednom i u drugom sektoru zaslužuju jednaka osnovna, ljudska i dječija prava.

Podsjećamo, Forto je u ponedjeljak kazao kako je Vlada KS osigurala finansiranje za pročišćivače zraka za sve vrtiće JU Djeca Sarajeva.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...