{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pritužba Grada Sarajeva protiv odluke tužilaštva u Bijeljini

F
8.1.2010. u 14:22
0
7
Pritužba Grada Sarajeva protiv odluke tužilaštva u Bijeljini
0
Pritužba Grada Sarajeva protiv odluke tužilaštva u Bijeljini
Milorad Dodik
Grad Sarajevo je Uredu okružnog tužioca u Bijeljini podnio pritužbu protiv odluke tužioca da odbaci provođenje istrage protiv Milorada Dodika, premijera Republike Srpske.
Kako je saopćeno iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva, gradonačelnik Alija Behmen je u ime Grada Sarajeva podnio prijavu o krivičnom djelu protiv Milorada Dodika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, kao i krivična djela nasilničkog ponašanja i povrede ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja.

Naime, premijer Republike Srpske je 11. septembra 2009. godine na javnom skupu u Bijeljini poricao dokazane ratne zločine počinjene na pijaci Markale u Sarajevu i na Kapiji u Tuzli.

Milorad Dodik je time uvrijedio građane Sarajeva i Tuzle, brojne žrtve i njihove porodice, izazivajući i potpirujući razdor i netrpeljivost među narodima BiH.

U pritužbi Grada Sarajeva navodi se da obrazloženje tužioca ne predstavlja valjano i na zakonu utemeljeno obrazloženje za odbacivanje istrage, jer takav stav nije ničim argumentovan i može se smatrati ličnim stavom tužioca.

Iz dostavljenog obavještenja jasno proizlazi da tužilac prijavu nije cijenio s aspekta Krivičnog zakona Republike Srpske.

Samim tim što Okružno tužilaštvo smatra da navedena djela nisu krivična djela upućuje na mogućnost pravne zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete.

S obzirom na to da je Milorad Dodik povrijedio ljudsko dostojanstvo, odnosno izazvao poniženje i uznemirenost kod brojnih građana Sarajeva i Tuzle, Grad Sarajevo smatra da Okružno tužilaštvo u Bijeljini treba donijeti naredbu o provođenju istrage protiv Milorada Dodika, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: