BiH
31

Pristupanje EU podržava 82 posto građana BiH

SRNA
Pristupanje Evropskoj uniji podržava 82 posto stanovnika BiH, jedan je od rezultata istraživanja javnog mnjenja koje je u prvom tromjesječju ove godine provela Direkcija za evropske integracije (DEI).

Ovogodišnji rezultati istraživanja u odnosu na prošlogodišnje pokazali su da je za pet posto više građana BiH podržalo pristupanje EU, saopšteno je iz DEI.

Stvaranje većeg broja radnih mjesta, te garancija stalnog mira i političke stabilnosti su, prema mišljenju većine ispitanika, i dalje najznačajnije prednosti članstva u EU.

Najveći nedostatak integracije u EU građani vide u visokim troškovima života i iznosima poreza u Evropskoj uniji, što je za skoro 20 posto izraženiji stav u odnosu na istraživanje iz 2012. godine.

Polovina građana smatra da je borba protiv korupcije najznačajnija oblast reformskog djelovanja u BiH.

U odnosu na prošlogodišnje ispitivanje, za 12 posto porastao je broj ispitanika koji informacije o procesu integrisanja dobijaju posredstvom Interneta, iako je televizija i dalje ubjedljivo najkorištenije sredstvo informisanja.

Kada je riječ o ulasku Hrvatske u EU, 56 oposto ispitanika smatra da će to imati pozitivan utjecaj na BiH, a povećana potražnja za radnom snagom i sigurnost granice označeni su kao najpozitivniji efekti.

Istraživanje DEI provedeno je KATI metodom na reprezentativnom uzorku na nivou BiH.