{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pristupanje EU podržava 82 posto građana BiH

S
9.5.2013. u 17:00
31
24
Pristupanje EU podržava 82 posto građana BiH
31
Pristupanje EU podržava 82 posto građana BiH
Pristupanje Evropskoj uniji podržava 82 posto stanovnika BiH, jedan je od rezultata istraživanja javnog mnjenja koje je u prvom tromjesječju ove godine provela Direkcija za evropske integracije (DEI).
Ovogodišnji rezultati istraživanja u odnosu na prošlogodišnje pokazali su da je za pet posto više građana BiH podržalo pristupanje EU, saopšteno je iz DEI.

Stvaranje većeg broja radnih mjesta, te garancija stalnog mira i političke stabilnosti su, prema mišljenju većine ispitanika, i dalje najznačajnije prednosti članstva u EU.

Najveći nedostatak integracije u EU građani vide u visokim troškovima života i iznosima poreza u Evropskoj uniji, što je za skoro 20 posto izraženiji stav u odnosu na istraživanje iz 2012. godine.

Polovina građana smatra da je borba protiv korupcije najznačajnija oblast reformskog djelovanja u BiH.

U odnosu na prošlogodišnje ispitivanje, za 12 posto porastao je broj ispitanika koji informacije o procesu integrisanja dobijaju posredstvom Interneta, iako je televizija i dalje ubjedljivo najkorištenije sredstvo informisanja.

Kada je riječ o ulasku Hrvatske u EU, 56 oposto ispitanika smatra da će to imati pozitivan utjecaj na BiH, a povećana potražnja za radnom snagom i sigurnost granice označeni su kao najpozitivniji efekti.

Istraživanje DEI provedeno je KATI metodom na reprezentativnom uzorku na nivou BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: