|

Prism Research istraživanje o tzv. vehabijskom tumačenju i praktikovanju Islama u BiH

Prism Research istraživanje o tzv. vehabijskom tumačenju i praktikovanju Islama u BiH
0
P
Prism Research
13.11.2006. u 16:27
0
komentara
0

dijeljenja
Prism Research istraživanje o tzv. vehabijskom tumačenju i praktikovanju Islama u BiH
Prism Research je u periodu od 21.05. - 26.06.2006. godine sproveo posebno ispitivanje javnog mnijenja o tzv. vehabijskom tumačenju i praktikovanju Islama u BiH.
Ispitivanje je sprovedeno na slučajnom uzorku od 431 građana BiH muslimanske vjeroispovijesti, starijih od 18 godina.

Anketiranje je obavljeno metodom face to face ili ličnih/osobnih intervjua u domaćinstvima ispitanika. Maksimalna greška ovog uzorka je +/- 7%.

Građanima BiH koji su se izjasnili da su muslimanske vjeroispovijesti su postavjena tri pitanja odgovarajući na koja su mogli iznijeti svoje mišljenje i stavove na temu tzv. vehabijskog tumačenje i praktikovanja Islama u Bosni i Hercegovini.

Glavni rezultati ovog istraživanja su slijedeći:

- Oko dvije trećine ispitanika muslimanske vjeroispovijesti u BiH su čuli ili nešto znaju o pojavi tzv. vehabijskog tumačenja i praktikovanja Islama u Bosni i Hercegovini (66,3%).

- Upoznatost sa ovim oblikom Islama je veća kod ispitanika višeg obrazovnog statusa.

- Iako se većina ispitanika protivi – jako ili donekle (69%) prisustvu tzv. vehabijskog tumačenja i praktikovanja Islama u Bosni i Hercegovini, otprilike tek svaki deveti građanin Bosne i Hercegovine muslimanske vjeroispovijesti u većoj ili manjoj mjeri izražava podršku prisustvu ovoga oblika Islama (12,9%).

- Stav koji ispitanici zauzimaju prema prisustvu tzv. vehabijskog tumačenja i praktikovanja Islama u Bosni i Hercegovini je u značajnoj mjeri determiniran obrazovnim statusom. Naime,
ispitanici višeg obrazovnog nivoa se u većoj mjeri, u odnosu na manje obrazovane ispitanike, protive prisustvu i praktikovanju ovoga tumačenja Islama u Bosni i Hercegovini.

- Na pitanje “Da li se smatrate pristalicom tzv. vehabijskog tumačenja i praktikovanja Islama u BiH, odnosno da li takav pristup Islamu praktikujete?” potvrdno je odgovorilo 3,3% ispitanika.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.