Kanton Sarajevo
23

Pripremljen novi pravilnik za bodovanje prosvjetnih radnika u školama: Komisiji mnogo veće ovlasti

S. H.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović utvrdila je, uz saglasnost Vlade, novi pravilnik s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama te zatražila mišljenje sindikata.

U novom pravilniku za prijem prosvjetnog i drugog kadra u sarajevskim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, primjetno je nekoliko značajnih izmjena. Pored ostalih, redovnih uslova zanimljivo je da se mnogo veće ovlasti daju komisiji u školama, koja vrši provjeru radnih i stručnih sposobnosti.

Stručna sprema kao i ranije nosi maksimalno 30 bodova, ali radni staž, odnosno iskustvo sada će nositi 25, umjesto dosadašnjih 30 bodova.

Vrijeme provedeno na birou za zapošljavanje sada se može bodovati maksimalno sa 6 bodova, umjesto dosadašnjih 24. To u praksi znači da će osobe koje su dugo vremena na birou i koje su na tom osnovu mogle prikupiti veći broj bodova u nadi eventualnog zaposlenja, sada biti maksimalno limitirane, a dodatno su favorizirane osobe koje rade i za radni staž prikupljaju bodove.

Ipak, najveće ovlasti sada će biti na školskoj komisiji, koja će umjesto dosadašnja maksimalna 4 boda, sada moći davati i do 10 bodova na osnovu ocjene radnih i stručnih sposobnosti kandidata na usmenom razgovoru za posao.

Osobe koje su dobile neko priznanje na Univerzitetu Sarajevo mogu biti bodovane s maksimalno 10 bodova.

Komisiju koja obavlja razgovor s kandidatima čine tri člana i to jedan predstavnik sindikata, predstavnik radnika kojeg imenuje direktor i jedan član kojeg izabere Nastavno vijeće. Konačnu odluku o prijemu kandidata u radnji odnos donosi direktor škole na osnovu ukupne rang-liste.

Treba istaći da se na osnovu statusa o Zakonu o dopunskim pravima boraca može dodijeliti maksimalno 50 posto na ukupan broj ostvarenih bodova.