BiH
519

Pripremite topliju odjeću, od srijede snijeg i minusi

Piše: E.S.H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U suncu i lijepom vremenu ćemo uživati još sutra, jer nas već od srijede očekuje pad temperature. Oblačno vrijeme sa kišom će preovladavati u nižim predjelima, a na planinama će padati snijeg, potvrđeno je za Klix.ba u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

"Snijeg će padati na nadmorskim visinama iznad 1000 metara, a jutarnje temperature će u srijedu biti od 3 do 11, na jugu do 15 stepeni", rekao nam je dežurni meteorolog Ibrahim Hadžismajlović.

Snježni prekrivač će pokriti Bjelašnicu, Igman, Jahorinu i Vlašić, ali padavine neće biti obilnije, pa se već za dane vikenda očekuje prestanak padavina.

"Za dane vikenda ne bi trebalo biti padavina, temperature će biti u porastu, tako da možemo reći da je ovo kratkotrajno zahlađenje", dodao je Hadžismajlović.

U četvrtak će se zabilježiti temperature od -2 do četiri stepena, a na jugu do osam stepeni. Dnevne će se kretati od tri do 11, na jugu do 15 stepeni.

Podsjećamo da je prvi ovogodišnji snijeg zabilježen na bh. planinama prvog dana jeseni, tačnije 23. septembra kada je na vrhu Bjelašnice zabilježeno oko četiri centimetra snijega. Vrijeme je da izvučemo topliju odjeću iz ormara i pripremimo se za hladnije dane.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura će biti od 19 do 25 °C. U glavnom gradu BiH će biti pretežno sunčano sa dnevnom temperaturom od 21 °C.