BiH
82

Pripreme za pokretanje industrijske zone "Zrak"

Klix.ba
U Općini Novi Grad Sarajevo održan je sastanak na kojem su prisustvovali direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hamdija Efendić sa saradnicima i direktor preduzeća "Zrak" Husein Hasibović.

S obzirom da je Općina započela aktivnosti na izradi urbanističkog projekta Industrijska zona "Zrak", općinski načelnik Semir Efendić je organizirao sastanak, kako bi predstavnici Zavoda za planiranje razvoja, koji bi trebali raditi na konkretnom urbanističkom projektu industrijske zone, saznali detalje projekta.

Kako je istaknuto na sastanku, za pomenutu lokaciju ne postoji nikakva dokumentacija unutar općine, posebno kada je u pitanju katastar podzemnih instalacija. Međutim, kako je riječ o vojnom objektu, arhiva dokumenata čuvana je u Ministarstvu odbrane BiH. S tim u vezi, sudionici sastanka donijeli su zaključak da se Općina obrati Ministarstvu odbrane BiH, kako bi se došlo do dokumentacije o postojećoj infrastrukturi, koja se odnosi na vodovodnu, kanalizacionu i ostalu infrastrukturu.

Predstavnici firme "Zrak" obavezali su se da svu raspoloživu dokumentaciju o predmetnoj lokaciji dostave Općini Novi Grad, kako bi se moglo nastaviti sa započetim aktivnostima.

Vlada FBiH je ranije donijela Odluku o tome koji su dijelovi imovine fabrike "Zrak" potrebni za njen dalji razvoj, dok svi ostali dijelovi koji se odnose na objekte i zemljište mogu biti stavljeni u funkciju industrijske zone, odnosno u funkciju novih firmi. Evidentno je da se na tom lokalitetu može napraviti šest do osam kvalitetnih lokacija za proizvodne pogone unutar ove industrijske zone, istaknuto je na današnjem sastanku.

Nakon što je Općina Novi Grad Sarajevo ovu ideju pokrenula i predstavila na susretu privrednika "Pokrenimo Novi Grad zajedno", sve je više zainteresiranih firmi koje se javljaju Općini i preduzeću "Zrak", a koje bi željele svoje proizvodne pogone smjestiti u ovu industrijsku zonu.

Urbanistički projekt industrijske zone "Zrak" trebao bi se naći na dnevnom redu jedne od sjednica Općinskog vijeća Novi Grad polovinom ove godine.