BiH
0

Pripreme za akciju kontrole rada nacrno

FENA
Vlada Federacije BiH danas je prihvatila Program akcije kontrole rada nacrno čiji je cilj bolje punjenje fondova, otvaranje prostora za nova radna mjesta i stvaranje ukupno boljeg poslovnog okruženja.

Federalni premijer Nedžad Branković tokom susreta s novinarima istakao je da je osnovna svrha plana akcije da se evidentiraju oni koji kontinuirano rade, a za koje se ne plaćaju doprinosi.

  • Povećavanjem osnovice, odnosno broja zaposlenih koji se uvode u sistem zakonskih prava, Vladi otvara prostor da može sistemski pristupiti smanjenju opterećenja privredi, kazao je Branković.

Kako bi Plan akcije kontrole rada nacrno bio provodiv, nužne su izmjene i dopune Zakona o radu u dijelovima koji se odnose na uvezivanje federalne i kantonalnih inspekcija rada i na kaznene sankcije.

Riječ je o provedbi široke, sveobuhvatne akcije, za čiju je provedbu nužna suradnja federalnih i kantonalnih inspekcijskih službi. Ovakva akcija novina je u djelovanju inspekcija u Federaciji BiH, ali je to stalna praksa u evropskim zemljama gdje daje dobre rezultate.

Nositelj akcije u Federaciji BiH je Federalna uprava za inspekcijske poslove, a aktivno su uključeni Porezna uprava FBiH, Federalni zavod penzionog i invalidskog osiguranja, federalni i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja, Jedinica za podršku Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Odjel za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predsjednici općinskih sudova, federalna i kantonalna ministarstva rada, socijalne politike i za pitanja branitelja.

U akciju će biti uključeno najmanje 200 inspektora raznih profila, a njome će direktno rukovoditi štab s direktorom Federalne uprave za inspekcijske poslove na čelu.

Akcija bi, kako je saopćeno iz Vlade FBiH, bila provedena kroz četiri faze, a u prvoj s rokom do 30. juna trebalo bi donijeti i objaviti izmjene i dopune Zakona o radu te osigurati tehničke i materijalne pretpostavke za provedbu akcije.

Šesti mjesec predviđen je za educiranje i pripremu, a juli za provedbu akcije. Period od 1. do 15. augusta planiran je za sumiranje rezultata akcije i dostavljanje Federalnoj i vladama kantona pojedinačnih i zbirnog izvještaja o postignutim efektima.