Potpisan Memorandum u Sarajevu
0

FOTO / Priprema se prevoz žičare iz Švicarske na Trebević

Sarajevo-x.com
Memorandum o razumijevanju za obnovu trebevićke žičare danas su u Gradskoj upravi potpisali gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi i direktor Sarajevske ekonomske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić.

Ceremoniji su prisustvovali i federalni premijer Nermin Nikšić, zamjenici gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji i Miroslav Živanović, predsjedavajući Gradskog vijeća Željko Ler i njegovi zamjenici Tatjana Ljujić-Mijatović i Salko Nikšić, ministar privrede KS Rusmir Sendić, te predstavnici Delegacije EU u BiH, EUFOR-a i Delegacije Švicarske konfederacije u BiH.

Ceremonija potpisivanja Memoranduma okupila je sve ključne partnere u procesu obnove trebevićke žičare, kako bi se ozvaničila njihova uzajamna saradnja u procesu revitalizacije jednog od najznačajnijih obilježja ovog područja i simbola šire sarajevske i olimpijske regije. Ujedno ovaj čin potvrđuje objedinjene napore svih partnera u složenom procesu rehabilitacije kapaciteta trebevićke žičare pod okriljem Evropske unije te ističe snažno lokalno vlasništvo nad očekivanim rezultatima i pozitivnom efektu na razvoj turizma i daljnji ekonomski rast šireg područja olimpijske regije.

Očekuje se da projekat obnove u potpunosti bude realiziran do kraja 2013. godine.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen precizirao je da se trenutno radi na raščišćavanju trase, te najavio da bi taj dio posla trebalo da bude završen do kraja godine. Gradonačelnik je još dodao kako će sa novom i boljom žičarom doći i novi sadržaji na Trebeviću ali isključivo rekreativni.

Premijer KS Fikret Musić istaknuo je da se radi o zahtjevnom tehničko-operativnom projektu.

"Ovim projektom Sarajevu vraćamo njegovu prepoznatljivost i jednu od njegovih glavnih znamenitosti. Ovo je ispit za daljnji razvoj kabinskog transporta u Sarajevu", dodao je Musić.

Evropska komisija pomoći će realizaciju projekta, a Renzo Daviddi naglasio je da će se u realizaciji projekta insistirati na poštivanju urbanističkih elemenata što znači da se neće dozvoliti narušavanje okoliša što je neminovno izgradnjom vikendica.

"Obnova žičare će generisati prihod i nova radna mjesta", rekao je Daviddi.

Koordinator projekta obnove Trebevićke žičare je SERDA koja će biti zadužena da kontrolira izvršenje obaveze svih potpisnika, a direktor Šefkija Okerić precizirao je da je dosad objedinjena dokumentacija, urađen radni plan realizacije projekta koji definira ulogu potpisnika. Trenutno se radi na pripremi za izradu idejnog projekta.

Prema trenutnim pokazateljima, ukupna vrijednost projekta obnove žičare je oko 16 miliona KM, od čega je vrijednost opreme devet do 11 miliona KM, što će osigurati Švicarska kao glavni donator.

Zamjenik šefa Delegacije Švicarske konfederacije u BiH Lucas Rosenkrantz, koji je također prisustvovao današnjoj ceremoniji, dodao je kako su pripreme za transport demontirane žičare iz Švicarske već počele.

Planirano je da trebevićka žičara vozi dosadašnjom relacijom od Bistrika (583 m.n.v.) do Vidikovca (1.160 m.n.v.). Projektom je predviđeno šest sjedećih kabina koje bi za sat vremena mogle da prevezu 1.200 osoba. Planirano je da umjesto ranijih osam bude postavljeno 13 stubova, a razlog je što će donirane kabine biti teže, a i brzina veća.