{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan okrugli sto na temu Trebevićka žičara

F
13.6.2011. u 21:54
0
39
Održan okrugli sto na temu Trebevićka žičara
0
U organizaciji Društva prijatelja Grada Sarajeva u ponedjeljak je u Sarajevu upriličen okrugli sto o temi Trebevićka žičara, ekonomsko-tehničke primjedbe na koncept nove žičare.
Uvodničar skupa dipl. ing. Muhamed Tafro istaknuo je kako novi projekt za izgradnju spomenute žičare ne odgovara stvarnim potrebama građana Sarajeva, te da je predimenzioniran u finansijskom i tehničkom, odnosno u pogledu kapaciteta prijevoza putnika (novi koncept u skladu sa studijom Ekonomskog instituta previđa kapacitet od 1.000 putnika na sat).

U tom kontekstu usprotivio se ulaganju 16 miliona KM u izgradnju nove, istovremeno se zalažući za rekonstrukciju prijeratne žičare u istovjetnom obliku i s istim kapacitetom od 400 putnika na sat.

Tafro smatra da ni taj kapacitet ne bi bio u potpunosti iskorišten, te podsjeća na historijsku i tehničku vrijednost prvobitne žičare.

Nadalje, navodi da se naručilac studije rukovodio činjenicom da je Švicarska izrazila spremnost da daruje staru,ali još upotrebljivu opremu, te da je cijeli projekt prilagođen tim novonastalim okolnostima.

Kako je rečeno, o inicijativi za obnovu Trebevićke žičare u prijeratnom obliku Društvo prijatelja Grada Sarajeva upoznat će nadležne gradske i kantonalne organe i institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: