MUP Kantona Sarajevo
16

Priprema se novi akcioni plan za maloljetničko prijestupništvo

FENA
Ministar Nermin Pećanac
Ministar Nermin Pećanac
U sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac sa saradnicima održao je sastanak s predstavnicima 38 nevladinih organizacija.

Razgovaralo se o intenziviranju saradnje vladinog i nevladinog sektora u odnosu na problematiku maloljetničkog prijestupništva. U skladu s tim, Ministarstvo unutrašnjih poslova je iniciralo aktivnosti o pitanju usklađivanja dosadašnjeg Akcionog plana za implementaciju strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH u Kantonu Sarajevo s aktuelnim stanjem u ovoj oblasti. To se odnosi i na korigovanje određenih aktivnosti koje su započete, a odnose se na Zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

„Želimo pokrenuti inicijativu da se o pitanju ove problematike uradi ono što može biti urađeno u skladu s nadležnostima kantona, ne čekajući na više instance, jer Sarajevo ima dovoljno i pameti i znanja da to može uraditi samostalno. Dobra osnova za donošenje ovog akcionog plana će biti Akcioni plan za implementaciju strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH u Kantonu Sarajevo iz 2008. godine.

U saradnji s drugim nadležnim institucijama i nevladinim sektorom, želimo da novi akcioni plan bude što kvalitetnije urađen da bi se kao takav mogao i kvalitetno implementirati. Očekujemo vaše prijedloge i sugestije, koji će biti razmotreni i ugrađeni u novi tekst akcionog plana, a očekujemo također prijedloge i sugestije o ovom pitanju i od svih ministarstava u kantonu, kao i od pravosudnih institucija“, rekao je ministar Pećanac, navodi se iz Pres -službe Kantona Sarajevo.