{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pripadnik Oružanih snaga BiH prijavljen zbog veličanja Ratka Mladića

F
17.1.2018. u 12:54
626
314
Pripadnik Oružanih snaga BiH prijavljen zbog veličanja Ratka Mladića
626
Pripadnik Oružanih snaga BiH prijavljen zbog veličanja Ratka Mladića
Policijski organi u Bosni i Hercegovini provjeravaju navode prijave protiv pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Đorđeta Tojčića zbog veličanja Ratka Mladića na svom Instagram profilu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tojčić je na Instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis “Zna Evropa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma”. U opisu slike, Tojčić je na Instagram profilu dodao i poruku, “Hvala za sve!!”.

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kada je Tribunal u Haagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS), osudio prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora, za genocid u Srebrenici, progone i deportacije nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva, držanje talaca vojnika UN-a, te druge zločine počinjene u proteklom ratu.

Osim te objave na svom Instagram profilu, Tojčić ima i još nekolicinu fotografija, koje su, kako saznajemo, predmet krivične prijave.

Jedna od njih je i fotografija sa Stevanom Garićem, sinom Radeta Garića, koji je krajem decembra prošle godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u zločinima na području Vlasenice.

Đorđe Tojčić i Stevan Garić slikali su se sa zastavom Srbije ili Republike Srpske, uz pozdrav sa tri podignuta prsta.

Rade Garić se sumnjiči za događaje u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Istraga je vezana i za zatvaranje odvojenih civila u školi, odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni.

Istog dana uhapšen je bio i Garićev sin Stevan, koji je ometao rad ovlaštenih osoba, odnosno pripadnika SIPA-e koji su hapsili njegovog oca. Pušten je nakon saslušanja u policiji.

I Stevan Garić na Instagram profilu ima objavljene fotografije koje podsjećaju na ratna dešavanja. Jedna od njih je fotografija sa vojnom kapom i kokardom.

Kako saznaje BIRN BiH, Tojčić nije jedini pripadnik OSBiH koji je prijavljen zbog veličanja optuženih ili osuđenih za ratne zločine, tokom proteklog rata u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: