Predmet istrage
626

Pripadnik Oružanih snaga BiH prijavljen zbog veličanja Ratka Mladića

FENA
Policijski organi u Bosni i Hercegovini provjeravaju navode prijave protiv pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Đorđeta Tojčića zbog veličanja Ratka Mladića na svom Instagram profilu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tojčić je na Instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis “Zna Evropa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma”. U opisu slike, Tojčić je na Instagram profilu dodao i poruku, “Hvala za sve!!”.

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kada je Tribunal u Haagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS), osudio prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora, za genocid u Srebrenici, progone i deportacije nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva, držanje talaca vojnika UN-a, te druge zločine počinjene u proteklom ratu.

Osim te objave na svom Instagram profilu, Tojčić ima i još nekolicinu fotografija, koje su, kako saznajemo, predmet krivične prijave.

Jedna od njih je i fotografija sa Stevanom Garićem, sinom Radeta Garića, koji je krajem decembra prošle godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u zločinima na području Vlasenice.

Đorđe Tojčić i Stevan Garić slikali su se sa zastavom Srbije ili Republike Srpske, uz pozdrav sa tri podignuta prsta.

Rade Garić se sumnjiči za događaje u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Istraga je vezana i za zatvaranje odvojenih civila u školi, odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni.

Istog dana uhapšen je bio i Garićev sin Stevan, koji je ometao rad ovlaštenih osoba, odnosno pripadnika SIPA-e koji su hapsili njegovog oca. Pušten je nakon saslušanja u policiji.

I Stevan Garić na Instagram profilu ima objavljene fotografije koje podsjećaju na ratna dešavanja. Jedna od njih je fotografija sa vojnom kapom i kokardom.

Kako saznaje BIRN BiH, Tojčić nije jedini pripadnik OSBiH koji je prijavljen zbog veličanja optuženih ili osuđenih za ratne zločine, tokom proteklog rata u BiH.