"Srpski heroji"
496

Pripadnik Oružanih snaga BiH Nikola Dimitrić veličao ratne zločince Karadžića i Mladića

Klix.ba
Nikola Dimitrić (Foto: Facebook)
Nikola Dimitrić (Foto: Facebook)
Još jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nikola Dimitrić veličao je na društvenim mrežama osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Dimitrić je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ratnog zločinca Radovana Karadžića kojeg je nazvao "srpskim herojem". Pored Karadžića, veličao je i Ratka Mladića, ratnog zločinca osuđenog na doživotnu kaznu zatvora.

Pripadnik Oružanih snaga BiH je uz objavljenu fotografiju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića napisao komentar: "Živ bio generale".

Ovo nije prvi put da pripadnici Oružanih snaga BiH veličaju ratne zločince na profilima koje imaju na društvenim mrežama. Portal Klix.ba je nekoliko puta pisao kako je Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo disciplinske postupke protiv pripadnika Oružanih snaga BiH koji su ranije veličali ratne zločince.

Ovaj trend posebno je bio izražen za vrijeme izricanja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) ukorile su vojnika Đorđa Tojčića koji je početkom ove godine napisao da se Ratko Mladić "borio protiv terorizma".

Sramotne objave u kojim se veličaju ratni zločinci objavili su 2016. godine na svojim Facebook profilima i pripadnici Oružanih snaga BiH Goran Kovač i Vlado Vuković.

Očekuje se da Ministarstvo odbrane BiH, kao i u ranijim slučajevima, pokrene disciplinski postupak protiv Nikole Dimitrića.