Karadžićev svjedok
881

Pripadnik čete koja je terorizirala Sarajevo imenovan za direktora u institucijama BiH

Piše: Er. M.
Dragan Šojić
Dragan Šojić
Za vrijeme agresije na BiH Dragan Šojić bio je pripadnik čete Vojske Republike Srpske s Grbavice, kojom je komandovao četnički vojvoda Slavko Aleksić. Pred sudom u Hagu 2012. godine svjedočio je u odbrani ratnog zločinca Radovana Karadžića. U zgradi udaljenoj stotinjak metara od Grbavice Dragan Šojić danas obnaša dužnost direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 146. sjednici koja je održana 18. juna 2018. godine donijelo rješenje o imenovanju direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

"Dragan Šojić imenuje se za direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, na mandatni period od pet godina, počev od 5. jula 2018. godine. Ovo Rješenje stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku BiH", piše u odluci Vijeća ministara BiH.

Dragan Šojić imenovan je na prijedlog SDS-ovog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirka Šarovića.

Od ranije je poznato da je Šojić, prije imenovanja na poziciju direktora, bio zaposlen kao savjetnik u Šarovićevom kabinetu u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

Ovo imenovanje ne bi bilo sporno da se Dragan Šojić tokom rata u BiH nije borio u četi kojom je komandovao četnički vojvoda Slavko Aleksić. Inače, Aleksić je bio jedan od ''simbola'' opsade grada Sarajeva. Komandovao je trupama raspoređenim u blizini Jevrejskog groblja odakle je svakodnevno terorizirao građanke i građane glavnog grada BiH.

Krajem 2012. godine aktuelni direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH svjedočio je u odbrani ratnog zločinca Radovana Karadžića kao član srpskih općinskih organa u Novom Sarajevu i pripadnik čete Vojske RS s Grbavice.

Slavko Aleksić
Slavko Aleksić

On je pred sudom u Hagu izjavio da cilj srpskih općinskih kriznih štabova nikada nije bio progon nesrba, već isključivo normalizacija uslova života u ratno vrijeme.

Za četničkog vojvodu Slavka Aleksića rekao je da ga smatra osobom "velikih ljudskih i vojničkih kvaliteta" čija jedinica nije bila ni po čemu specifična, osim po odlučnosti da odbrani svoje položaje. Istakao je i da je Aleksić, uprkos bradi i dugoj kosi, manje ličio na četničkog vojvodu, a više na Mojsija.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je imenovao Savu Krunića za šefa Odsjeka za kontrolu vanjskotrgovinskog transporta strateške robe u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Krunić je isto kao i Šojić bio zaposlen kao Šarovićev savjetnik. Kako smo ranije pisali, bivši direktor "Srpskih šuma" Savo Krunić dospio je na američku "crnu listu" jer je bio pod sumnjom da je pomagao u skrivanju Radovana Karadžića.