BiH
0

Pripadnici SIPA-e uhapsili Slavka Šakića osumnjičenog za ratni zločin

FENA
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas, po nalogu Tužilaštva BiH, Slavka Šakića Ledenog, koji se sumnjiči da je kao pripadnik jedinice "Garavi“ - HVO počinio krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Šakić (1972.) je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH zbog osnova sumnje da je u vrijeme rata u BiH od maja 1992. do juna 1993., na području općine Bugojno, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba i odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Nadležni tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH će saslušati osumnjičenog, nakon čega će donijeti odluku o prijedlogu za određivanje pritvora prema osumnjičenom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA-e je potvrđeno da su policijski službenici Centra za istraživanje ratnih zločina, uz asistenciju Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e uhapsili Šakića na području općine Livno.