BiH
2

Pripadnici SIPA-e i UIO BiH pretresaju više lokacija u SBK

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u združenoj akciji s pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, započeli su danas pretrese na četiri lokacije na području Srednjobosanskog kantona (SBK).

U okviru ovih aktivnosti izvršeni su pretresi dvije benzinske pumpe, kao i dva poslovna objekta određenih kompanija na području Fojnice i Kiseljaka te vozila koja koriste pravne i fizičke osobe, zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela poreska utaja ili prevara i krivičnog djela nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, a u vezi s prometom nafte i naftnim derivatima.

Pretresi su još uvijek u toku, a pronađeni dokazni materijal bit će privremeno oduzet radi vještačenja i korištenja u daljem postupku.

Akcija je usmjerena na dokazivanje sumnje da su određene osobe u svojstvu odgovornih osoba u pravnim subjektima koji se bave trgovinom naftom i naftnim prerađevinama, sačinjavale lažnu dokumentaciju te vršile tzv. fiktivni promet, čime je budžet BiH oštećen u iznosu većem od 270.000 KM koliko je do sada utvrđeno, saopćeno je iz SIPA-e.