BiH
6

Pripadnici MUP-a ZDK stupaju u štrajk upozorenja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sindikat Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sutra će u periodu od 10 do 12 sati održati štrajk upozorenja pred zgradom MUP-a ZDK iz razloga neisplate plaća i drugih naknada u zakonski predviđenim rokovima.

Sastanku Kantonalnog odbora Sindikata prisustvovao je i premijer Vlade ZDK u ostavci Munib Husejnagić koji je upoznao Kantonalni odbor da trenutno neće moći ispoštovati zahtjev Sindikata policije, a koji se odnosi na isplatu plaće za maj mjesec 2014. godine do 30. juna tekuće godine. Husejnagić je još zatražio razumijevanje Sindikata te da se ne održava štrajk upozorenja, obećavajući da će u toku jula mjeseca, do 30. jula tekuće godine isplatiti zaostale plaće i naknade te da će u narednom periodu ispoštovati isplatu naknada u zakonski predviđenom roku.

Kantonalni odbor je ostao pri svojoj namjeri da organizuje štrajk upozorenja, s obzirom da Husejnagić nije ispoštovao osnovno uslov Sindikata policije da se plaća za maj isplati do 30. juna tekuće godine.

"Premijer je upoznao prisutne da je sporna Uredba kojom se regulišu naknade za prevoz, stavljena van snage do 1. septembra 2014. godine, a da će se pravo na prevoz, kao i naknada za prevoz sticati i obračunavati onako kako je to zahtijevao i Sindikat policije, tj. pravo na prevoz će imati svi oni čije je mjesto stanovanja (adresa stanovanja, a ne autobuske stanice) do mjesta rada udaljeno više od 5 km, a da će se daljinar koristiti samo za utvrđivanje visine naknade", stoji u saopćenju Sindikata policije MUP-a ZDK.