{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prosvjetari u ZDK-u najavljuju za 9. april štrajk upozorenja

F
3.4.2014. u 14:56
2
3
Prosvjetari u ZDK-u najavljuju za 9. april štrajk upozorenja
2
Prosvjetari u ZDK-u najavljuju za 9. april štrajk upozorenja
Čelni ljudi Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona najavili su da će 9. aprila organizirati dvosatni štrajk upozorenja od 11 do 13 sati.
Štrajk upozorenja bit će organiziran u više od stotinu školskih ustanova na području Zeničko-dobojskog kantona, a ukoliko kantonalna vlada u ostavci isplatu plaća ovih budžetskih korisnika ne stavi na vrh prioriteta najavljuju i organiziranje generalnog štrajka.

Predstavnici Sindikata tvrde da se javnost obmanjuje informacijama koje plasira Vlada ZDK-a, da je slab priliv sredstava u budžet, jer je na posljednjoj sjednici Skupštine ZDK-a premijer Munib Husejnagić naglasio da je punjenje budžeta za prva tri mjeseca veće za pet procenata, dok sindikalisti tvrde da je to povećanje čak 6,08 procenata.

"Vlada ZDK-a nije u prvi plan stavila prava radnika, kojima je direktni poslodavac, i to je osnovni razlog zbog čega je kašnjenje plata. Ima dovoljno novaca, a prava radnika su na prvom mjestu, i njihovom redovnom isplatom ne bi bilo nikakvih najava štrajkova", kaže predsjednik srednjoškolskog i visokoškolskog sindikata Dževad Hadžić.

Sindikati smatraju da se kašnjenjem u isplati plaća svjesno i namjerno urušava Savez samostalnih sindikata ZDK-a, jer sindikat traži da se plaće i naknade vrate u zakonske okvire i da se svim korisnicima budžeta plaće isplaćuju do 20. u mjesecu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: