Slučaj "Vranica"
183

Pripadnici HVO-a oslobođeni za ubistvo zarobljenika, dvije godine zatvora zbog maltretiranja civila

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Optuženi u slučaju "Vranica" Mate Aničić i Erhard Poznić osuđeni su na po jednu godinu zatvora zbog maltretiranja civila, dok je Ivan Škutor oslobođen svih optužbi. Svi su oslobođeni optužbi za ubistva zarobljenih pripadnika Armije RBiH. Vrijeme provedeno u zatvoru bit će im uračunato u presudu.

Riječ je o odluci Kantonalnog suda u Mostaru kojom bi se trebao okončati 18-godišnji proces protiv pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Omer Ćehić, jedan od predstavnika porodica žrtava, iskazao je svoju razočaranost presudom u slučaju "Vranica", a tokom izricanja presude mu je i pozlilo.

"Pravda ne funkcioniše kako treba, rade kako hoće, krivicu svaljuju na žrtve", kazao je Ćehić.

Kako saznajemo nadležno Tužilaštvo podnijet će žalbe i na oslobađajući, ali i na osuđujući dio presude.

Podsjećamo, suđenje u slučaju "Vranica" počelo je 2000. godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru. Suđenje je obnavljano tri puta i svaki su put sudska vijeća Kantonalnog suda u Mostaru optužene oslobađala krivice za ratne zločine, a Vrhovni sud Federacije je te presude poništavao.

Masakr nad 13 zarobljenih pripadnika Armije RBiH počinili su pripadnici HVO-a 9. maja 1993. godine.

Posmrtni ostaci deset ubijenih zarobljenih pripadnika Armije RBiH u zgradi "Vranica" pronađeni su 2007. godine u grobnici Rimski bunar, a tijela preostale trojice još nisu pronađena. U grobnici Rimski most pronađeni su i posmrtni ostaci pet civila.

Također, proces protiv Željka Džidića je razdvojen nakon njegovog bjekstva u susjednu Hrvatsku.