Postale majke
272

Pripadnice IDIL-a: Bosanke Sabina i Selma su žive i žele se vratiti u Austriju

Piše: M. N.
Austrijanke bh. porijekla Samra Kešinović i Sabina Selimović, koje su u aprilu 2014. godine kao maloljetne otišle u Siriju, žive su i žele se vratiti kući.

Samra je imala 15, a Sabina 16 godina kada ih je, prema navodima tužilaštva u Grazu, regrutovao i radikalizirao Mirsad O. poznatiji kao Ebu Tejma. Javile su se svojim prijateljicama u Beču putem društvenih medija i WhatsAppa. Danas su obje majke i nalaze se u blizini kampa Idilb na sirijsko-kurdskoj granici. Žele se s djecom vratiti u Beč.

OE24 piše kako je jedna od njih dvije imala aktivnu ulogu na terenu s IDIL-om te da bi tužilaštvo dobro trebalo istražiti njihov slučaj prije nego donese odluku da im dozvoli povratak. Zakonski, one kao državljanke Austrije imaju pravo na to, kao i njihova djeca.

"U uredu za strance žele pomoći ovim ženama i njihovoj djeci da se vrate u Austriju, ali ministar unutrašnjih poslova to koči. Razlog je što je u razgovorima sa žrtvama IDIL-a utvrđeno da je veliki broj supruga terorista te organizacije imao aktivnu ulogu u njihovim svirepim zločinima i da su bile nasilne. Zbog svega toga šanse za povratak Samre i Sabine su vrlo male", piše OE24.

O njima je nekoliko puta pisano da su poginule, ali austrijske vlasti to nikada nisu mogle potvrditi. Posljednji izvještaj govorio je kako je Sabina pretučena nasmrt jer je pokušala pobjeći iz Rakke, a da je Samra poginula u borbi.

Djevojke su pobjegle od kuće, a svojim roditeljima su ostavile poruku kako se žele boriti za islam. Sabina i Samra su s roditeljima živjele u Beču, a 10. aprila 2014. godine su nestale i od tada im se gubio trag. Sabinini roditelji su imali jedino informaciju da je njihova kćerka s aerodroma u Beču avionom otputovala u pravcu Turske.

Ukoliko im se odobri povratak u Austriju, njima će biti suđeno, a prijeti im kazna zatvora do pet godina.

Prema podacima austrijskih agencija, 320 državljana ove evropske zemlje otišlo je u Siriju kako bi se borilo na strani IDIL-a. Stotinu ih se vratilo, 60 ih je odbijeno, a isto toliko ih je poginulo u borbama.