Sastanak Hadžića i Pandura
0

Prioritet uspostava regionalne kontrole neba

SRNA
Ministarstvo transporta i komunikacija BiH fokusirano je na postizanje dogovora šest zemalja regiona o realizaciji projekta zajedničke kontrole vazdušnog prostora zemalja regiona, istakao je resorni ministar Damir Hadžić tokom sastanka sa ambasadorom Mađarske u BiH Jožefom Pandurom.

Hadžić je naglasio da je jedan od prioriteta za BiH preuzimanje potpune kontrole njenog neba i izrazio očekivanje da će se to dogoditi do početka naredne godine.

Hadžić i Pandur razgovarali su danas u Sarajevu o načinima unapređenja bilateralne saradnje i konstatovali da su politički odnosi BiH i Mađarske dobri i bez otvorenih pitanja, ali da postoje potencijali za unapređenje ostalih vidova saradnje.

Pandur je iskazao spremnost mađarskih privrednika za ulaganja u BiH, posebno u oblasti kablovske infrastrukture, što je Hadžić pozdravio, naglašavajući da je Ministarstvo komunikacija i prometa otvoreno za nove i korisne investicije za BiH. 

U razgovoru su razmijenjena mišljenja i o mogućnostima značajnijeg ulaska "jeftinijih" aviokompanija u BiH. Hadžić je najavio da Ministarstvo intezivno radi u ovoj oblasti da bi BiH bila konkurentna cijenom, jer evidentno postoji interes takvih aviokompanija za letove prema BiH. 

Pandur je izrazio spremnost Mađarske da pruži punu podršku BiH na putu ka EU, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.