BiH
0

Hadžić: BiH spremna za jedinstveno evropsko nebo

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je danas u Sarajevu s evropskim koordinatorom za funkcionalne zračne blokove pri Evropskoj komisiji Georgeom Jarzembowskim o mogućnostima da bh. institucije preuzmu zračni prostor BiH.

Ministar Hadžić istakao je da trenutno gornji i donji sloj zračnog prostora Bosne i Hercegovine kontroliraju Srbija i Hrvatska, dok agencije Bosne i Hercegovine kontroliraju samo aerodromske frekvencije.

Najavio je da će BiH s Evropskom organizacijom za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) od 7. do 10. maja izvršiti probni test kontrole zračnog prostora BiH, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

"BiH je tehnički spremna da preuzme kontrolu neba. Do kraja godine trebalo bi da preuzmemo donji sloj, dok je rok za preuzimanje kompletne kontrole zračnog prostora BiH 15. april 2013. godine", kazao je ministar Hadžić, dodajući da je BiH spremna za jedinstveno evropsko nebo.

Izrazio je uvjerenje da će sporazum o stvaranju "Funkcionalnog bloka zračnog prostora u srednjoj Evropi" (FAB CE), koji je trenutno u fazi ratifikacije u parlamentima sedam zemalja članica, biti operativan do kraja godine.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ministar Hadžić je izrazio spremnost da uputi poziv Srbiji da se pridruži FAB CE-u.

Sagovornici su konstatirali da sve zemlje članice FAB CE-a moraju odlučiti o provajderima usluga zračne navigacije.