Živko Budimir u Tuzli
0

FOTO / Prioritet TK-a je izgradnja autoputa Tuzla-Brčko-Orašje

Piše: D. Brkić
Tuzlanski kanton danas je prvi put u svojstvu predsjednika Federacije BiH posjetio Živko Budimir.
Živko Budimir na prijemu u Vladi Tuzlanskog kantona (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Živko Budimir na prijemu u Vladi Tuzlanskog kantona (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
On je sa svojim domaćinima, premijerom Seadom Čauševićem i načelnikom Općine Tuzla Jasminom Imamovićem, razgovarao o realizaciji prioritetnih projekata na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

"Prioriteti Tuzlanskog kantona ogleda se kroz izgradnju autoceste Tuzla - Brčko - Orašje i priključku na Koridor 5C kod Žepča, te razvijanju aviosaobraćaja. Također, smatram kako moramo izmijeniti postojeći Ustav FBiH", rekao je na pres-konferenciji načelnik Imamović.

Na njegovu izjavu nadovezao se premijer Čaušević, koji je konstatirao kako će realizacija navedenih projekata potaći zapošljavanje.

"Naš ključni problem je nezaposlenost. S tim u vezi poduzimamo određene korake. Razgovarali smo i o preraspodjeli javnih prihoda u FBiH i zaključili kako se mora obezbijediti ravnopravnost svim kantonima", rekao je premijer Čaušević.

Predsjednik Federacije BiH daje punu podršku realizaciji prioritetnih projekata, koji su od velike važnosti ne samo za Tuzlanski kanton, nego i za BiH općenito.

"Vlast u Federaciji BiH je oprijedljeljena da riješi nagomilane probleme. Smatram kako će veći problem u realizaciji prioritetnih projekata predstavljati obezbijeđivanje dokumentacije, dok za investitore ne trebamo brinuti", zaključio je Budimir.