Sastanak HSP BiH i HSS - NHI
0

Prioritet promjena Ustava na prostoru čitave BiH

Sarajevo-x.com
Predstavnici HSS – NHI-a odazvali su se pozivu Hrvatske stranke prava BiH na sastanak, koji je održan danas u Mostaru.

Tema sastanka je bila ukupno stanje u Bosni i Hercegovini, a najviše se razgovaralo o položaju hrvatskog naroda u BiH te o postizbornim aktivnostima.

  Na sastanku je zaključeno kako ove dvije stranke imaju zajedničku vjerodostojnu politiku prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je kako se HSP BiH i HSS - NHI zalažu za promjenu Ustava koji će osigurati institucionalnu i administrativnu jednakopravnost na području cijele Bosne i Hercegovine, ne isključujući RS.

"HSP BiH i HSS - NHI podržavaju teritorijalni preustroj BiH s utemeljenjem federalne jedinice s hrvatskom većinom, pri čemu, nikada neće izdati Hrvate u Posavini i Središnjoj Bosni, te pozivaju sve hrvatske parlamentarne stranke da podrže takav način zalaganja za ustavne promjene u BiH, kao i za promjene Izbornog zakona, koje će omogućiti Hrvatima izbor njihovog predstavnika u Predsjedništvo BiH", saopćeno je iz HSP-a.

  HSP BiH i HSS - NHI odbacuju mogućnost ostanka postojećih entiteta i Federacije BiH i Republike Srpske u današnjim okvirima.

  HSP BiH i HSS – NHI  zajednički će djelovati na području suzbijanja kriminala i korupcije, posebno na području suzbijanja privatizacijskog  kriminala, te će ove dvije stranke svoje moguće sudjelovanje u izvršnoj vlasti na svim nivoima uvjetovati rješavanjem i sankcioniranjem privatizacijskog kriminala.

"O modalitetima daljnje suradnje odlučit će nadležna stranačka tijela obiju stranaka“, zaključeno je na sastanku.