{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Povratak Hrvata i Bošnjaka u RS jedan od prioriteta HSP-a i SDP-a

S
24.10.2010. u 15:55
0
89
Povratak Hrvata i Bošnjaka u RS jedan od prioriteta HSP-a i SDP-a
0
Povratak Hrvata i Bošnjaka u RS jedan od prioriteta HSP-a i SDP-a
U sjedištu SDP-a u Sarajevu održan je sastanak izaslanstva SDP BiH i HSP BiH, koje su predvodili predsjednici, dr. Zlatko Lagumdžija i dr. Zvonko Jurišić, a u centru pažnje našla su se programska opredjeljenja obje stranke, kao i viđenje budućnosti Bosne i Hercegovine.
Predsjednik HSP-a je ponovio da je za njegovu stranku Bosna i Hercegovina neupitna, ali da se mora promijeniti unutrašnje uređenje zbog neravnopravnosti hrvatskog naroda prema druga dva konstitutivna naroda, kao i zbog prevelike i preskupe administracije.

Jurišić je istaknuo da se HSP BiH zalaže za cjelovitu promjenu Ustava na cijelom području BiH, te da najveću zapreku funkcionalnoj državi BiH predstavlja nerealiziranje anexa 7 Daytonskog sporazuma posebno na području Republike Srpske. Također, Jurišić je naglasio da je jedan od prioriteta pravaša povratak Hrvata i Bošnjaka u RS, te da u SDP-u vidi partnera u ostvarivanju tog cilja.


Predsjednik SDP-a istaknuo je da su građani Bosne i Hercegovine zaslužili jednu novu politiku koja će biti njima u službi, a ne kao do sada isključivo političkim elitama.

"Spremni smo ući u obračun sa korupcijom i kriminalom i vjerujemo da HSP pripada grupaciji političkih partija sa kojom to možemo uspješno i učiniti. Najbrojnija podrška građana BiH SDP-u na proteklim izborima jasna je poruka da je pristupanje BiH EU i NATO-u, te obračun sa kriminalom i korupcijom i poboljšanje standarda života ono što građani BiH očekuju od nove vlasti", kazao je Lagumdžija.

Naglasio je da se kroz novo ustavno uređenje Bosne i Hercegovine mora postići institucionalna jednakopravnost naroda i građana na cijeloj teritoriji naše zemlje, u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Konstatirano je da postoji visok stepen saglasnosti o ključnim pitanjima, čije je rješavanje preduslov za pravedno uređenje BiH i bolji život običnog čovjeka, kao i to da obje stranke BiH vide kao buduću članicu EU i NATO-a.

Sugovornici su se složili da treba hitno uspostaviti učinkovitu vlast na svim nivoima, te su dogovorili konstruktivan odnos kada je u pitanju formiranje zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopćenju iz SDP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: