Memoari bivšeg holandskog agenta
3

Princeza Mabel bila u vezi sa Šaćirbegovićem i radila za BVD

SRNA
Princeza Mabel
Princeza Mabel
Holandska princeza Mabel možda je bila doušnik holandske obavještajne službe BVD i bila je u vezi sa ministrom spoljnih poslova BiH Muhamedom Šaćirbegovićem, piše u svojim meoarima bivši agent ove agencije Frits Hoekstra.

Hoekstra u svojim memoarima navodi da je Mabel radila za BVD u vrijeme pregovora o Dejtonskom mirovnom sporazumu, kada je, navodno, bila u vezi sa Šaćirbegovićem.

Hoekstra piše da je princeza možda stupila u kontakt sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova BiH na zahtjev BVD, pošto su informacije iz prve ruke o toku pregovora bile veoma vrijedne kao "materijal za trgovinu", prenose holandski mediji.

Holandski list "Telegraf" piše da je princeza jednom čak uklonjena iz prostorije u kojoj su se u Dejtonu vodili pregovori, pošto američki diplomata Richard Holbrooke nije bio sigugran u kom je svojstvu ona prisutna.

U izvještaju o dešavanjima u Srebrenici, holandski civilni službenici naveli su da su Mabel i Šaćirbegović uticali na politiku holandske Vlade prema Balkanu. Pošto nijedno od njih nije imalo formalan položaj u Vladi, uticaj je mogao da se izvrši samo preko službe BVD, piše "Telegraf".

Princeza Mabel studirala je političke nauke na Univerzitetu u Amsterdamu, a služila je u Ministarstvu spoljnih poslova i UN, za šta je bilo potrebno proći provjeru BVD.

Hoekstra je radio u ovoj službi od 1971. do 1989. godine.
Šaćirbegović je 2001. godine osuđen za pronevjeru državnog novca BiH, a princeza je u međuvremenu dovedena u vezu sa mafijaškim šefom Klasom Bruinsmom, podjeća list.