|

Primorac: Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu nad cjelokupnim zračnim prostorom BiH

Primorac: Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu nad cjelokupnim zračnim prostorom BiH
81
F
FENA
4.7.2019. u 10:34
23
komentara
81

dijeljenja
Primorac: Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu nad cjelokupnim zračnim prostorom BiH Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, sasvim je izvjesno da će se ostvariti najavljeni plan BHANSA-e o potpunom preuzimanju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u cjelokupnom zračnom prostoru BiH 5. decembra ove godine.
Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), Davorin Primorac ističe kako je BHANSA sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usaglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim prometom BiH i sada se ide u zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, što je jedina preostala obveza kako bi BiH preuzela puni nadzor nad zračnom plovidbom.

"Mi smo sve ostale obveze ispunili, a posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem zračnom prostoru. BHANSA je zajedno s drugim tijelima i institucijama uložila proteklih godina ogromne napore kako bi ovaj cilj bio stvaren i sada s punom sigurnošću možemo reći da će taj povijesni trenutak biti 5. decembra ove godine", kaže Primorac.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su uslugu i kontrolu zračnog bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavili pružati provajderi susjednih država i shodno tome ubirali prihode. Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduvjet za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...