BiH
0

Primjerke čovječje ribice treba vratiti u njihovo prirodno okruženje

FENA
U povodu pronalaska veće populacije čovječje ribice u Vitini kod Ljubuškog, Speleološka udruga Vjetrenica – Popovo polje upozorila je da je bilo kakvo izdvajanje tog i drugih krških endema izvan njihova staništa bez adekvatnih dozvola protuprirodno i kažnjivo djelo te da se takvo što ne smije raditi.

U Vitini kod Ljubuškog tijekom radova na vodovodu pronađeno više od trideset primjeraka čovječje ribice. Mještani Vitine ulovili su sedamnaest primjeraka, od kojih su dvanaest vratili u njihovo prirodno okruženje, a ostatak su smjestili u posudu koju su prilagodili mračnim uvjetima kakve zahtjeva ta vrsta.

Iz Speleološke udruge pozivaju mještane Vitine da primjerke čovječje ribice odmah vrate u njihov prirodni ambijent, a vlasti da osiguraju i nadziru taj postupak. Ponašanje prisutnih te predstavnika medija ima nažalost obilježja neukosti što je samo znak da premalo znamo o svom prirodnom ambijentu, stoji u priopćenju.

Kako smatraju u toj udruzi, sve što se u takvom slučaju smije napraviti je da se primjerci, u svijetu najpoznatijeg našeg endema, fotografiraju jer se radi se o njihovom važnom nalazištu, a ujedno i području u kojem je prije 110 godina čovječja ribica prvi put znanstveno zabilježena na tlu BiH.

Prema javnim podacima iz 1983. godine, uz obale Trebišnjice nalazilo se oko 40 lokaliteta na kojima se pojavljuje čovječja ribica, a što je tada bilo polovica ukupnih njezinih nalazišta uopće. No od tada se broj nalazišta od Slovenije do Crne Gore učetverostručio, ali za BiH nije registrirano ni jedno novo nalazište. Razlozi su ne samo u činjenici da se u BiH nitko time znanstveno ne bavi, nego i u sve češćim uništavanjem prirodnih staništa kakav je primjer i u Vitini.

Područje bh. krša spada u svjetski najbogatija staništa podzemnom faunom. Ta fauna predstavlja veliko bogatstvo bh. prirode, ali je sva ugrožena i zakonom zaštićena.